Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Υγεία
Προληπτικές δειγματοληψίες για τον κορωνοϊό στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και τον Δήμαρχο Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληψιών από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στο γενικό πληθυσμό σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης το τριήμερο 4-6 Ιουνίου για προληπτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι κάτοικοι των Δήμων Μύκης, Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου να προσέλθουν στα σημεία που έχουν οριστεί. Το Σάββατο 6 Ιουνίου, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

5 νέα Κρούσματα Κορονοϊου στη Θράκη
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις5 από τα συνολικά 19 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, προέρχονται από τη Θράκη: 2 από τον Εχίνο, 2 από το Σουφλί και 1 από την Κομοτηνή, πρόκειται για μια 44χρονη γυναίκα η οποία πήγε κατευθείαν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύεται. Πλέον τα συνολικά κρούσματα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν φτάσει τα 119 ενώ τα περισσότερα είναι στην Ξάνθη, συνολικά 80.

Πρωτογενής Τομέας
Έκδοση βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣτην απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη προχωρά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών. Μέσω της υπηρεσίας αυτής οι αγρότες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ψηφιακά, μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους με ένα «κλικ» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η βεβαίωση αυτή που εκδίδεται ψηφιακά δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης.

Παροχή βοηθημάτων σε πολύτεκνες αγρότισσες
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςTην παροχή βοηθημάτων σε πολύτεκνες αγρότισσες ανακοίνωσε ο Σύλλογος Τριτέκνων Ξάνθης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 4000 Τρίτεκνες και 1000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες που είναι ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Οι μητέρες πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα και ειδικότερα τά τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από τον δικαιούχο. Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 1/6 στα κατά τόπους Κ.Ε.Π

Βουλή
Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου για το αγροτικό Νομοσχέδιο

Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό νομοσχέδιο μίλησε χθες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου. Μεταξύ άλλων έκανε ειδική αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης. Ο βουλευτής υπενθύμισε στον υπουργό ότι κλείνει ένας χρόνος από τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Ροδόπη το 2019 και τον κάλεσε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην καταβολή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Ομιλία Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟμιλία για το Νομοσχέδιο :«Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» πραγματοποίησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλάγης Ιλχάν Αχμέτ.”Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βρίσκονται σήμερα σε απόλυτη φτώχεια και απελπισία. Έχουν μπροστά τους μια πολιτική ηγεσία που αδυνατεί να καταλάβει τις ανάγκες των καιρών μας και να ενισχύσει το εισόδημά τους, αποζημιώνοντάς τους για την ολοκληρωτική καταστροφή του 2018 που αφορά τη Ροδόπη και τη Θράκη ειδικά και όχι τα καπνά σε όλη τη χώρα. ” ανέφερε ο Βουλευτής. Παράλληλα σημείωσε ότι: “Είναι εθνική επιταγή και όρος επιβίωσης των καπνοπαραγωγών στη Θράκη η αποζημίωσή τους. Το ίδιο ζητώ να συμβεί και για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων από το 2018, τη στιγμή που συνάδελφοί τους του Έβρου εντάχθηκαν σε αποζημιώσεις πριν από λίγες εβδομάδες. Στη Ροδόπη τίποτα”.
Επιστροφή ακινήτων ζητά ο Ιλχάν Αχμέτ
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις«Να επιστραφούν άμεσα τα 10.119 ακίνητα ανά την Επικράτεια, που δέσμευσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Υπερταμείο.Μεταξύ αυτών και τα 104 της Ροδόπης» ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του ΚινΑλ Ιλχάν Αχμέτ. Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Αν είναι ενήμεροι για την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, και αν ναι, σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 10.119 δημόσια ακίνητα σε ολόκληρη την Επικράτεια από το ντροπιαστικό για τη χώρα Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας;

Ερώτηση για την έντονη χαλαζόπτωση στην Ξάνθη
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕρώτηση για την έντονη χαλαζόπτωση στην Ξάνθη και τις εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ. Την Κυριακή, 31 Μαΐου, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές του Δήμου Ξάνθης και του Δήμου Αβδήρων. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες από την περιοχή του Ζυγού έως τη Γενισέα. Το χαλάζι υπολογίζεται ότι κατέστρεψε περίπου 250 με 300 στρέμματα καπνού. Όλη η εσοδεία του μεταφυτευμένου καπνού υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί στις συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αβδήρων, ενώ οι παραγωγοί υπολογίζουν και καταστροφή του 50-60% του χασλαμά. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στις καλλιέργειες των ακτινιδίων, σιταριού κριθαριού, τριφυλλιού και πολλών άλλων καλλιεργειών στην συγκεκριμένη περιοχή αναφέρει ο βουλευτής.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση δημάρχου Μαρωνείας Σαπών

Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις“Η νίκη του συνδυασμού μας στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2020 είναι νίκη όλων των δημοτών, είναι μια νίκη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς ευθύνης σκληρής δουλειάς και πολυδιάστατων αγώνων.” αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κος Ντίνος Χαριτόπουλος με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την νίκη του συνδυασμού του «Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει: «Ακούμε την κοινωνία και συνεργαζόμαστε με όλους όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην μεταμόρφωση του Δήμου μας σε πρότυπο και την ανάδειξη του τόπου μας που αξίζει να ζεις.»

Περιφέρεια
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΚριτική στην Περιφερειακή Αρχή και στον Περιφερειάρχη προσωπικά, τον κ. Χ. Μέτιο ασκεί με ανακοίνωσή της η “Περιφερειακή Σύνθεση” με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη κατηγορώντας την διοίκηση της Περιφέρειας “για απραξία” και σημειώνοντας: «Όχι άλλους χαριεντισμούς χωρίς δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα». «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η απουσία της Περιφερειακής Διοίκησης από την αποφασιστική διαχείριση και επίλυση των πραγματικών προβλημάτων και η αποχή της από δράσεις ουσίας είναι εμφανέστατη, πλέον, στους πολίτες» υπογραμμίζει η περιφερειακή παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για να διαβεβαιώσει πως «όσο και να αναστατώνουν από την μακαριότητα τους, τέτοιες δηλώσεις μας, τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να τους ξυπνήσουμε από το λήθαργο της απραξίας τους, όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για λόγους κοινωνικούς».
Μητρόπολη
Πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΔόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Παντελεήμονος σύμφωνα με το οποίο την Παρασκευή στις επτά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού και θα αναγνώσει την συγχωρητική ευχή υπερ αναπαύσεως των κοιμηθέντων στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Το Σάββατο το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κομοτηνής. Και στις επτά το απόγευμα στην ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής. Την Κυριακή, 7 Ιουνίου, το πρωϊ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής. Και το απόγευμα στις επτά θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας τριάδας Μεσσούνη, Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 8 Ιουνίου εορτή του Αγίου Πνεύματος οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Ἁγ. Θεοδώρων.
Αθλητικά
Πεζοπορία με τον Δρομέα Θράκης
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςO ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ στην μετά κορωνοϊό εποχή, πεζοπορεί στα Κασσιτερά Σαπών, την Κυριακή 14 Ιουνίου. Στις 8 το πρωϊ ορίζεται η συνάντηση μπροστά στο Δημαρχείο Σαπών και η εκκίνηση της πεζοπορίας δίνεται έξι χιλιόμετρα μετά στα Κασσιτερά..

Καιρός ΘΡΑΚΗ
Κομοτηνή: 4-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΓενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Πέμπτη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νότιοι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος