Κομοτηνή: Μαθήματα αναρρίχησης και γνωριμία με τη φύση

Ο Αρχοντής Εξακοϊδης είναι εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού στον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής. Παράλληλα, είναι και ο υπεύθυνος στο αγωνιστικό τμήμα της αναρρίχησης, που αποτελείται από αθλητές μικρών κατηγοριών, δηλαδή από παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών.

Κομοτηνή: Μαθήματα αναρρίχησης και γνωριμία με τη φύση«Το άθλημα της αναρρίχησης έχει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη γιατί είναι Ολυμπιακό τώρα πια» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και εξηγεί ότι ο Σύλλογος της Κομοτηνής είναι ανάμεσα σε τέσσερις που έχουν δική τους πίστα αναρρίχησης. “Πίστα την οποία την χρησιμοποιούμε και για καθημερινές προπονήσεις, αλλά και για την διοργάνωση αγώνων μια φορά το χρόνο, το γνωστό Πανελλήνιο Κύπελλο Ανάπτυξης , όπως συνέβη πέρσι τον Ιούνιο με το 14ο Πανελλήνιο Κύπελλο Ανάπτυξης και την συμμετοχή 130 μαθητών. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου με την διοργάνωση του να έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να είναι όλα στην εντέλεια, όπως το συνηθίζει ο Ορειβατικός Σύλλογος της Κομοτηνής”.

Μετά την επιτυχία στην Κατερίνη και στο Βόλο η προσπάθεια των αθλητών του Συλλόγου συνεχίζεται για το καλύτερο. Άλλωστε, ο Σύλλογος της Κομοτηνής χρόνια τώρα καλλιεργεί το άθλημα της αναρρίχησης διοργανώνοντας εδώ και 14 χρόνια αγώνες στην Κομοτηνή.

«Είναι ένα άθλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει Ολυμπιακό. Στους αγώνες στο Τόκιο θα είναι επίσημο άθλημα για αυτό και τόσο εντυπωσιακή η ανάπτυξη του. Πάντα είχαμε πρωταθλητές, από τους αγώνες του 1996 είχαμε πρωταθλητή Κομοτηναίο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πέρσι είχαμε πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Ελλάδος στην κατηγορία των κοριτσιών 12 με 14 χρονών. Ο Σύλλογος είναι ένας πολύ δραστήριος σύλλογος από τους λίγους στην Ελλάδα» δηλώνει με καμάρι ο έμπειρος προπονητής. Στο ερώτημα τι αποκομίζει κανείς; Απαντά πως η αναρρίχηση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, το αγωνιστικό κομμάτι, ωστόσο, διαφέρει. «Πρέπει να γίνεται καθημερινή προπόνηση, καθώς είναι από τα πιο δύσκολα αθλήματα. Έχω ασχοληθεί με πρωταθλητισμό και στην κολύμβηση και στο μπάσκετ και έχω καταλήξει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην αναρρίχηση. Τα οφέλη για τον αθλητή είναι πολλά. Απαιτεί, ωστόσο, και καλή φυσική κατάσταση, και καθαρό μυαλό και ευλυγισία γιατί δεν είναι εύκολο να κρεμόμαστε από ένα σχοινί και να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις εκεί.»

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει σε παιδιά και γονείς, αφού πρώτα σημειώνει πως με όποιο άθλημα κι αν ασχοληθούν είναι θετικό προτρέπει «φέρτε τα παιδιά στην αναρρίχηση να μην πιάνουν tablet και κινητά και να έρχονται σε επαφή με τη φύση μέσω του προγράμματος «Νέοι και Βουνό»» δηλώνει και μιλά για εύκολες πεζοπορίες στα βουνά της περιοχής, στα δάση και στα ποτάμια, που έχουν καλή θέα και εύκολη πρόσβαση, αλλά και διαμονή σε ένα πολύ καλό καταφύγιο που διαθέτει ο Σύλλογος. «Όλα αυτά πρέπει ο κόσμος της Κομοτηνής να τα γνωρίσει από κοντά.»
Φώτο: Αρχοντής Εξακοϊδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος