Δ. Στεφάνου: Να παράγουν οι βιοκαλλιεργητές για την αγορά

Array

«Υπάρχει μια σταθερή ζήτηση των βιολογικών προϊόντων. Έχει προοπτικές η βιολογική καλλιέργεια. Είναι ένα αντικείμενο που έχει προοπτικές, δεν παρουσιάζεται η δυναμική που περιμέναμε λόγω της οικονομικής κρίσης , τα καταστήματα αυξάνονται, όμως, κυρίως στην Αθήνα. Η πελατεία που υπήρχε υπάρχει ακόμη, δεν τα έχει εγκαταλείψει κανένας, οι παραγωγοί βέβαια είναι ακόμη σε στάδια πολύ –πολύ αρχικά.» δηλώνει ο Δημήτρης Στεφάνου, βιοκαλλιεργητής.

Δ. Στεφάνου: Να παράγουν οι βιοκαλλιεργητές για την αγοράΣύμφωνα με τον ίδιο οι επιδοτήσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για δύο χρόνια «χάθηκαν» λόγω, όπως λέει, «της ανικανότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν ξανά αυτά τα προγράμματα, τα οποία δυστυχώς τώρα είναι απλώς για να μοιράζονται χρήματα και όχι για να προωθήσουν αυτά τα προϊόντα, να ανοίξουν την αγορά των βιολογικών. Αλλά να μοιράσουν ορισμένα χρήματα για να φανούν καλοί οι υπεύθυνοι στους παραγωγούς. Αυτά δεν γίνονται μόνο τώρα, γινόταν ανέκαθεν. Εδώ και μια 20ετία περίπου που υπάρχουν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.» δηλώνει ο έμπειρος βιοκαλλιεργητής και προτρέπει τους νέους να ξεκινήσουν να δίνονται οι επιδοτήσεις σ’ αυτούς που παράγουν ευρωπαϊκά προϊόντα για την αγορά και όχι προϊόντα για την επιδότηση. «Να υπάρχουν προωθητικές παρεμβάσεις από πλευρά της πολιτείας έτσι ώστε να τα γνωρίσει αυτά τα προϊόντα καλύτερα ο κόσμος.»

Όπως δηλώνει ο κος Στεφάνου, ενδιαφέρον υπάρχει από τους νέους να ασχοληθούν με την βιολογική καλλιέργεια πλην, όμως, «οι περισσότεροι πελαγοδρομούν κι όταν τα κίνητρα είναι τα κίνητρα των επιδοτήσεων , δεν βοηθάνε την αγορά , δεν βοηθάνε την παραγωγή» δηλώνει προτρέποντας «Να στραφούν προς την αγορά, να παράγουν για την αγορά και όχι για τις επιδοτήσεις.»
ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος