Ο Άγιος Αθανάσιος και η ζωή στο Κόσμιο της Ροδόπης

Array

Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ήταν μικρό παιδί ακόμη, έως σήμερα, καθημερινά ο κος Ιωάννης Τσομπαγιοβάνης προσκυνά την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, θαυματουργού προστάτη του χωριού του, όπως λέει. «Στο Κόσμιο της Ροδόπης τον Άγιο Αθανάσιο τον έχουμε μέσα μας» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω τότε που τα πρόβατα του παππού του ξεκουράζονταν το μεσημέρι σε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο κι όσο εκείνος και οι άλλοι βοσκοί του χωριού τα οδηγούσαν προς τα εκεί τα κοπάδια τους, τόσο εκείνα απομακρύνονταν τρομαγμένα.

«Έγινε και ξανάγινε και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο, κανείς δηλαδή δεν μπορούσε να αντιληφθεί γιατί τα πρόβατα τρόμαζαν, μέχρι που ο ίδιος ο Άγιος εμφανίστηκε μπροστά τους με το θυμιατό και τους έδιωξε και τότε όλοι αντιλήφθηκαν ότι το γκρεμισμένο κτίριο ήταν πιο πριν Ναός, αφιερωμένος σε εκείνον και ήταν σφάλμα να σταβλίζουν εκεί τα πρόβατα.» δηλώνει ο ηλικιωμένος σήμερα κυρ Γιάννης με πίστη που εντυπωσιάζει.

Το σουσάμι που ξεχάστηκε

Τον συναντήσαμε στην καθιερωμένη, καθημερινή του επίσκεψη στο Παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου λίγο έξω από το χωριό του. Μιλά με αγάπη και καμάρι για τα 28.000 στρέμματα που αγόρασαν οι πρόγονοί τους, την έκταση δηλαδή που βρίσκεται τώρα στο χωριό για να χτίσουν τον καινούργιο τους οικισμό. «Η προφορά μας μοιάζει μ’ αυτή των Σαμιωτών, έχω την εντύπωση ότι έλκουμε την καταγωγή μας από εκεί.» δηλώνει και μιλά με θλίψη για τις παραδοσιακές καλλιέργειες που σήμερα έχουν ξεχαστεί. Καλλιέργειες όπως ρεβίθια, φασόλια, καλαμπόκι, σουσάμι «τώρα δυστυχώς όλοι ασχολούνται με βαμβάκι και σιτάρι. Όλα τα άλλα έχουν ξεχαστεί.» δηλώνει και σημειώνει ότι χρόνια τώρα η ελληνική γεωργία πέρασε στον αστερισμό των επιδοτήσεων.


Νέοι φεύγουν και άλλοι νέοι έρχονται

Όσον αφορά στους νέους; Οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν στην Κομοτηνή. Ωστόσο, το Κόσμιο επιλέγουν άλλοι για να στήσουν τις κατοικίες τους, «ξένοι» με τον τόπο, επέλεξαν το χωριό, αγόρασαν οικόπεδα και έχτισαν τις δικές τους κατοικίες. «Έχω δύο παιδιά και τα δύο είναι στην Κομοτηνή. Αλλά έρχονται άλλοι και μένουν εδώ και το χωριό είναι ζωντανό. Έχουν χτιστεί σαράντα καινούργια σπίτια.Μόνο τα χρόνια της κρίσης ατόνησε αυτή η οικοδομική δραστηριότητα.» σημειώνει. Λέει την «καλημέρα» του στον Άγιο Αθανάσιο και Του ζητά να προσέχει το χωριό. Στέκεται μπρος το εικόνισμα του για λίγα λεπτά σιωπηλός κι αποχωρεί γρήγορα για να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
Φώτο:Ο κύριος Γιάννης Τσομπαγιοβάνης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος