Κομοτηνή: «Οι μαθητές των Τμημάτων Ένταξης δεν είναι παιδιά του Καιάδα»

“Η φετινή χρονιά ξεκίνησε όπως  και τα προηγούμενα χρόνια στη Ροδόπη. Δηλαδή, δεν έχουν στελεχωθεί όλα τα σχολεία, αν και ο Υπουργός υπεραμύνεται ότι φέτος κατ΄ εξαίρεση έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών και με την πρώτη φάση” δηλώνει η κα Ματούλα Καϊοπούλου, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης και μιλώντας για το θέμα των αναμοριοδοτήσεων σημειώνει πως η πόλη της Κομοτηνής μοριοδοτούνταν με πέντε μόρια, οι Σάπες και ο Ίασμος με δέκα, καθώς επίσης και η Οργάνη. Σάπες, Ίασμος και Οργάνη ανήκαν στις Σχολικές Μονάδες των δυσπρόσιτων.

Κομοτηνή: «Οι μαθητές των Τμημάτων  Ένταξης δεν είναι παιδιά του Καιάδα»
Με τον πρόεδρο Μ. Βασιλειάδη και τον Βαγγέλη Λίτσο, επίσης μέλος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ .

«Όσοι συνάδελφοι επέλεγαν να εργαστούν στις σχολικές αυτές μονάδες η προϋπηρεσία τους μετρούσε διπλή, άρα ένας συνάδελφος είχε κάθε λόγο να δηλώσει σχολικές μονάδες της περιοχής μας» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής  και εξηγεί πως φέτος, εξ αιτίας της αναμοριοδότησης η Κομοτηνή έχει μόλις δύο μόρια. Ο Ίασμος και οι Σάπες έχουν αποχαρακτηριστεί από δυσπρόσιτα και έχουν πάει στα 4 και η Καλλίστη, η Ξυλαγανή μόλις στα 3 “άρα”, σημειώνει  “αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να επιλέξει σχολεία της Ροδόπης και όχι κάποια άλλα κοντύτερα στον τόπο του; Μπορεί για παράδειγμα να είναι στο Λαγκαδά με δύο μόρια.»

Αντί για την Κομοτηνή και τις Σάπες επιλέγουν τον Λαγκαδά
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης «αν δεν έχουμε στις λίστες συναδέλφους που να είναι από την περιοχή μας και να επιλέξουν να στελεχώσουν σχολικές μονάδες καταλαβαίνετε ότι την περιοχή μας θα έρθουν και θα την καλύψουν συνάδελφοι οι οποίοι θα είναι αναγκαστικά στην τελευταία σειρά του πίνακα και μοιραία θα έχουν δηλώσει όλη την Ελλάδα για να δουλέψουν έστω μια χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε να έχει φτάσει ο Γενάρης και σχολεία να μην έχουν στελεχωθεί ακόμη.»

Τριάντα χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση
Τριάντα χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση και φέτος, όπως λέει, διαπίστωσε με λύπη ότι το πρόγραμμα «κλείδωσε» . Σύμφωνα με την κα Καϊοπούλου μαθητές οι οποίοι είχαν το δικαίωμα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 15 Οκτωβρίου να «μετακινούνται» από τμήμα σε τμήμα, από τομέα σε τομέα, φέτος υποχρεώνονται να παραμείνουν αναγκαστικά στο συγκεκριμένο που αρχικά επέλεξαν. «Επίσης, υπάρχουν σχολικές μονάδες στις οποίες έχουν καταργηθεί κάποιες ειδικότητες τις οποίες τα παιδιά επιλέγουν κι αναγκάζονται έτσι  να μετακινούνται χιλιόμετρα για να πάνε σε κάποια άλλα σχολεία. Ευτυχώς αυτό δεν αφορά μέχρι στιγμής τη Ροδόπη. Σχεδόν όλα τα ολιγομελή τμήματα θα λειτουργήσουν με τη συναίνεση του Περιφερειακού Διευθυντή.»

Τα Τμήματα ένταξης μετ’ εμποδίων
Πρόβλημα καταγράφεται στη Ροδόπη, ωστόσο, με τα Τμήματα ένταξης. «Έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Αν και ο κος Γαβρόγλου είπε ότι θα γίνουν 4.500 διορισμοί. Μέχρι στιγμής με την τακτική η οποία ακολουθείται δεν το έχουμε δει αυτό και συνωστίζεται ένας μεγάλος αριθμός μαθητών σε τμήματα ένταξης. Αυτά τα παιδιά χρήζουν μιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Σε σχολικές μονάδες στις οποίες παλιά λειτουργούσαν 4 τμήματα ένταξης φέτος το πολύ να λειτουργήσουν τρία κι αυτά να αφορούν κάθε τάξη, ένα στην 1η , ένα στη 2η και ένα στην 3η Τάξη. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός μαθητών και να μειωθεί ο αριθμός των συναδέλφων που θα απασχολούνταν.» εξηγεί το έμπειρο στέλεχος της εκπαίδευσης και σημειώνει με νόημα πως «Η πολιτεία δεν αρκεί να εξαγγέλλει την καλή της πρόθεση, αλλά να την κάνει και πράξη. Γνωρίζω την αγωνία αυτών των γονιών. Θα πρέπει να σκύψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία. Δεν είναι παιδιά του Καιάδα και αυτά και οι γονείς τους. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα τα αγκαλιάσουν, εκπαιδευτικοί με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.»
Φώτο: Ματούλα Καϊοπούλου, η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος