Οι Σύλλογοι που δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια

Array
Οι Σύλλογοι που δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια
Ο Κωστής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης και η κα Πόπη Μπρούμα.

«Πρέπει να δίνουμε αίμα γιατί οι ανάγκες είναι συνεχείς και όπως καταλαβαίνετε τα Νοσοκομεία χρειάζονται συνεχώς αίμα, οι ανάγκες μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ. Κοιτάμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον ευαισθητοποιήσουμε, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αίμα διαρκώς. Είναι κάτι που το καταφέρνουμε.» δηλώνει ο κ. Κωστής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης και σημειώνει ότι  τρεις σύλλογοι,  της Ροδόπης, της  Αλεξανδρούπολης και της  Ξάνθης δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια.

Οι Σύλλογοι που δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια
Η κα Ελένη Καραβασίλη

Η κα Ελένη Καραβασίλη, εργαζόμενη στο Τμήμα Αιμοδοσίας της Κομοτηνή γνωρίζει καλά πως το να δίνεις αίμα είναι σαν να δίνεις ζωή. «Είναι πολύ καλό και για τον ίδιο τον αιμοδότη και για τον δέκτη γιατί χωρίς αίμα δεν μπορούν να γίνουν διάφορες επεμβάσεις χειρουργικές, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν σχέση με το αίμα και γενικότερα δεν μπορούν να ζήσουν κάποιοι άνθρωποι. Είναι πολύ βασικό το αίμα, είναι καλά να δίνουμε όσοι μπορούμε.» δηλώνει η κα Καραβασίλη.

Οι Σύλλογοι που δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια
Πρώτη φορά εθελόντρια και θα συνεχίσει η Χρύσα

Την ίδια άποψη έχει και ο Νίκος, εθελοντής αιμοδότης, όπως σημειώνει όλοι μας πρέπει να προσφέρουμε αίμα, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, είναι κάτι που κρατάει πάρα πολύ λίγο και βοηθάει πάρα πολλές ζωές. Πρώτη φορά έδωσε αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας υγείας η κα Χρύσα, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Όπως λέει η εθελοντική αιμοδοσία είναι πάρα πολύ σημαντική. «Δίνεις δέκα λεπτά από το χρόνο σου. Ήταν κάτι που το φοβόμουν,όμως διαπίστωσα ότι ήταν μια πολύ απλή διαδικασία και γνωρίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουμε, ότι είναι ικανό να σώσει ζωές ανθρώπων, θα το ξανακάνω.»

Οι Σύλλογοι που δίνουν το 1/3 εθελοντικού αίματος πανελλήνια
Την αξία της πρόληψης τονίζει ο κος Δικαίος

Στην αξία της ενημέρωσης και της προσωπικής ευθύνης στέκεται ο κος Κώστας Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Ιστορίας των Υπηρεσιών Υγειονομικής Φροντίδας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο ΔΠΘ. «Είναι αλήθεια ότι η ενημέρωση που έχει ο κόσμος συνεχώς βελτιώνεται, αλλά από την άλλη ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την πρόληψη. Η πρόληψη είναι ένα από τα βασικά πράγματα, το πώς δηλαδή αποφεύγουμε την νόσο, ή πώς την διαπιστώνουμε τόσο νωρίς ώστε να είναι αντιμετωπίσιμη, σε αυτό έχουμε ευθύνες όλοι και ο καθένας ατομικά.» σημειώνει για να αναφέρει το δικό του προσωπικό παράδειγμα «Ως φοιτητής ήμουν στην οργάνωση της αιμοδοσίας, αλλά έχω να κάνω εξέταση αίματος ή καρδιογράφημα εδώ και πέντε χρόνια ανεξάρτητα από το ότι διδάσκω στους φοιτητές μου ότι πρέπει να το κάνουν.»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος