Κομοτηνή: Όσο κρατάει ένα φιλί…το καινούργιο βιβλίο του Χρήστου Χαρτοματσίδη

«Όσο κρατάει ένα φιλί» είναι ο τίλος της Νουβέλας του Χρήστου Χαρτοματσίδη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας». Μια ιστορία που φέρνει στο επίκεντρο το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων που δεν γνωρίζουν, όπως ο συγγραφέας λέει, ιδεολογικό πρόσημο.

«Οπωσδήποτε μας επηρεάζει η ιδεολογία» δηλώνει ο συγγραφέας προσθέτοντας «αλλά οι καθαρά ανθρώπινες σχέσεις είναι πέρα και πάνω από τα ιδεολογικά και τα πολιτικά. Οπότε, κάποιος που αντικρίζει το άδικο και βλέπει καθαρά ποιό είναι το δίκαιο, θα πρέπει να παίρνει θέση ανεξάρτητα από το ποιό μετερίζι μάχεται.». Για να προσθέσει με προβληματισμό πως «όλοι πολεμούν την αδικία και πολεμώντας την αδικία βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα.»

Κομοτηνή: Όσο κρατάει ένα φιλί…το καινούργιο βιβλίο του  Χρήστου  Χαρτοματσίδη
Χρήστος Χαρτοματσίδης, συγγραφέας

Μιλώντας για την νέα του ιστορία αναφέρεται σε ένα Λογοτεχνικό δίδυμο. «Είναι δύο αδερφές, η μια νοθρή, η άλλη αεικίνητη, η μια γεμάτη αφέλεια, η άλλη καπάτσα, η μια είναι που ψάχνει την ουσία των πραγμάτων, η άλλη που ψάχνει πώς να επιβληθεί και στα προσωπικά και στα κοινωνικά. Αυτοί είναι οι δύο κινητήριοι χαρακτήρες.» Και σημειώνει μιλώντας για την πλοκή της Νουβέλας. «Η μια αδερφή, λόγω μιας αθέλητης εγκυμοσύνης «κλέβει» τον αρραβωνιαστικό της άλλης. Και το τι ακολουθεί μετά στις σχέσεις των τριών που στη συνέχεια γίνονται τέσσερις είναι η όλη ιστορία της Νουβέλας.»

Όπως τονίζει ο κος Χαρτοματσίδης το χρονικό κάδρο είναι ο Εμφύλιος και τα χρόνια που ζούνε στην εξορία. «Όχι μόνο γιατί γνωρίζω το θέμα αυτό από την πολιτική προσφυγιά. Εδώ δεν με ενδιαφέρει τόσο το πολιτικό μέρος, όμως, με ενδιαφέρουν οι έντονες καταστάσεις που δημιουργούνται. Οι έντονες καταστάσεις αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες.» εξηγεί ο συγγραφέας.

Και κάνοντας μια Λογοτεχνική παρέκκλιση μιλά για μια τυφλή μάντισσα, η οποία όταν ήτανε παιδάκι είχε την όρασή της, όμως, για άγνωστους λόγους προσπαθούσε να μιμηθεί και να περπατάει, όπως περπατούν οι τυφλοί, με κλειστά μάτια. «Από μια παιδική νοοτροπία,ίσως, ίσως να ήταν και κάτι το υποσυνείδητο. Και ξαφνικά όταν είναι δώδεκα χρόνων ένας ανεμοστρόβιλος την σηκώνει, την πετάει, γεμίζει τα μάτια της με άμμο και από τότε χάνει την όρασή της και αποκτά την εσωτερική ενόραση κι αρχίζει και προφητεύει κ.α. Σαν τον ανεμοστρόβιλο έρχεται ο εμφύλιος γι αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Χάνουν κάτι και κερδίζουν κάτι. Κερδίζουν μια εσωτερική ενόραση. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Όμως για την μια την ηρωίδα τα πράγματα είναι πολύ πιο μοιραία γιατί ξεκλειδώνουν μια υποβόσκουσα, μια λανθάνουσα ψυχική διαταραχή, που, ίσως, αν ζούσε φυσιολογικά τη ζωή της να μην είχε εκδηλωθεί καθόλου.»

«Καθορίζουμε εμείς τη μοίρα μας;» ρωτήσαμε τον Κομοτηναίο συγγραφέα για να απαντήσει «Προσπαθούμε» και να προσθέσει «Από την αρχαιότητα ακόμη, από το αρχαίο δράμα προσπαθώντας να πάμε ενάντια στο πεπρωμένο, ενάντια στη μοίρα μας κάνουμε περισσότερα λάθη και ουσιαστικά δουλεύουμε υπερ του. Όμως κάνουμε την προσπάθεια. Αυτό είναι το ανθρώπινο να πας ενάντια στα δύσκολα. Ενάντια σ΄αυτό που σε καθορίζει. Αν και μέσα μας δουλεύει το υποσυνείδητο και όταν το συνειδητοποιήσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι πεπρωμένο.»

«Όσον κρατάει ένα φιλί», μια Νουβέλα που διαβάζεται πολύ εύκολα. «Παρόλο τα δραματικά που σας είπα υπάρχει πολύ χιούμορ και νομίζω ότι θα το ευχαριστηθεί ο αναγνώστης.» καταλήγει ο συγγραφέας «κλείνοντας το μάτι» στο κοινό του.
Info
Η Νουβέλα «όσο κρατάει ένα φιλί» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας και πωλείται στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο της Κομοτηνής

Φώτο: Χρήστος Χαρτοματσίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος