Κομοτηνή: Πατεράδες έτοιμοι για όλα

Μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από πέντε άτομα, όλα μέλη του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και ψηφιοποιεί όλο το αρχειακό υλικό που έχει σχέση με την Ξυλαγανή. Φωτογραφίες παλιές, που υπάρχουν στα σπίτια, βγαίνουν από τα ντουλάπια, τα συρτάρια και «ξαναζωντανεύουν» κάτω από το νέο αυτό κοίταγμα.

Κομοτηνή: Πατεράδες  έτοιμοι για όλα
Υπό το βλέμμα του προέδρου μια ακόμη πρόβα της χορωδίας του Συλλόγου.

Ένα μικρό «δείγμα» αυτής της προσπάθειας πήρε το κοινό με την έκθεση, που διοργανώθηκε με τις παλιές φωτογραφίες. 300 παλιές φωτογραφίες που τώρα στολίζουν τους τοίχους του Πολιτιστικού Κέντρου της Ξυλαγανής. «Το καλό είναι ότι τα σπίτια άνοιξαν, άνοιξαν και τα κουτιά και τα άλμπουμ και βρίσκουμε παλιές, συλλεκτικές, μοναδικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη ζωή από το 1914 στην παλιά Πατρίδα, αλλά και από την πρώτη εγκατάσταση το ‘ 24. Έχουμε φωτογραφίες του ‘ 30, αλλά και πολλές των μετέπειτα χρόνων, του ΄50 και του ΄ 60.» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης. Μια συλλογή με 2.500 – 3.000 φωτογραφίες που εντυπωσιάζει ακόμη και τους Ξυλαγανιώτες, που καλά γνωρίζουν τον πλούτο του τόπου τους.

Ο Σύλλογος Πατεράδων, σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Μουζαλιώτη, ιδρύθηκε πριν 11 χρόνια το 2008. Σήμερα αριθμεί 360 μέλη κι όπως λέει με καμάρι «είναι ο μοναδικός πανελλαδικά»! Η δε αναγνωσιμότητα του εντυπωσιακή με πατεράδες μέλη ανά τον κόσμο. «Μας έχει μάθει και ο κόσμος, καθώς έχουμε μέλη στη Σουηδία, στη Γερμανία, ακόμη και στην Κένυα (ένας πατέρας με καταγωγή από τους Προσκυνητές ζει εκεί), αλλά και στην Αυστραλία» λέει ο κος Μουζαλιώτης κι υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό. «Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει εθελοντικό, φιλανθρωπικό έργο. Να βοηθά τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους νέους, τους ανήμπορους .»

Ανυπόμονοι πατεράδες…

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον της νέας γενιάς; Και οι δύο, πρόεδρος κι αντιπρόεδρος, υποστηρίζουν πως υπάρχει και μάλιστα μεγάλο. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών είναι εκεί γύρω στα 50. «Για να γραφτεί κάποιος στο Σύλλογο θα πρέπει να είναι πατέρας. Μόλις τεκνοποιήσουν έρχονται και γίνονται μέλη, η χαρά τους είναι μεγάλη. Ο μικρότερος σε ηλικία είναι 21 ετών» δηλώνει ο κος Παπαδάκης με τον κο Μουζαλιώτη να διηγείται με εμφανή ικανοποίηση ιστορίες με πρωταγωνιστές νέους σε ηλικία άνδρες,  που μόλις αποκτούν το πρώτο τους παιδί σπεύδουν να του τηλεφωνήσουν υποβάλλοντας το αίτημα της εγγραφής στο Σύλλογο.

Η Ξυλαγανή έχει πέντε Συλλόγους, ο Σύλλογος των Πατεράδων, όπως το Δ.Σ. σημειώνει, έρχεται να καλύψει κάποια κενά, να συμπληρώσει και να βοηθήσει τους υπόλοιπους Συλλόγους και τον τόπο, κάτι που αυτά τα 11 χρόνια λειτουργίας και δράσης  δείχνουν πως το πετυχαίνει με μεγάλη επιτυχία.
Φώτο: Ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο ακούραστος κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος