Κομοτηνή: Πρόσβαση στη ζωή

H Γιουσούφ Βιλντάν είναι Κοινωνική Λειτουργός ,στο πλαίσιο του προγράμματος Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με τους συνεργάτες της στον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ ανέλαβαν το κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών των οικογενειών που στηρίζονται από το πρόγραμμα.

Κομοτηνή: Πρόσβαση στη ζωή
H Γιουσούφ Βιλντάν είναι Κοινωνική Λειτουργός

«Είδαμε στη διάρκεια του χρόνου πόσο πολύ βοηθάει τα παιδιά η δημιουργική απασχόληση και η συμμετοχή σε αθλητικές και ομαδικές δραστηριότητες. Βοηθά πολύ στην κοινωνικοποίηση τους , αλλά και γενικότερα στη δημιουργική τους ένταξη» δηλώνει η κα Βιλντάν κι εξηγεί πώς πρόκειται κυρίως για παιδιά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας. «Με την δημιουργική απασχόληση και συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες, στο χορό, σε μουσικό κινητικά παιχνίδια, στο θέατρο, αυξάνεται η πεποίθησή τους, βελτιώνεται η ψυχαγωγία τους και ταυτόχρονα νιώθουν πιο δυνατά παιδιά και μπορούν να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο πιο εύκολα».
Αρκετές οικογένειες, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών είναι που πλήττονται περισσότερο. Δεν μπορούν να έχουν την πρόσβαση στις κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα, ή μαθήματα ξένων γλωσσών. Δεν μπορούν να κάνουν δραστηριότητες χορού , γυμναστικής, αυτό σημαίνει περιθωριοποίηση αυτών των παιδιών. Στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ Είκοσι παιδιά, τρεις φορές την εβδομάδα απασχολούνται δημιουργικά στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου: Εικαστικά, ζωγραφική, αφήγηση παραμυθιών, δραματοποίηση παραμυθιών , δημιουργική απασχόληση, δενδρο-φύτευση, χορό, αθλήματα βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε όλες αυτές τις δράσεις.

Όσον αφορά στο μήνυμα που η ίδια στέλνει; «Ένα είναι το μήνυμα να μην ντρέπονται για την κατάσταση που βιώνουν, να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να ζητήσουν βοήθεια. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε μόνοι μας μια εικόνα για το τι βιώνει ο καθένας στην οικογένειά του, όταν όμως έχουμε το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε.» δηλώνει η κα Γιουσούφ Βιλντάν.
« Μπορεί να έχεις ένα παιδί, έναν ενήλικα και να είναι αποκλεισμένος είτε για λόγους φτώχειας, ή αναπηρίας, ή ασθένειας κι όταν μετέχει σε μια δραστηριότητα και δημιουργείται μια ομάδα και γίνεται μέλος αυτής να νιώθει διαφορετικά, να νιώθει μέλος αυτής της ομάδας και να κοινωνικοποιείται και να βελτιώνεται ψυχολογικά και κοινωνικά.» δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Νίκος Σωτηρακόπουλος. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ίδια την κοινωνία τονίζει πως η παλιά κακή νοοτροπία, που θεωρούσαν στίγμα ένα άρρωστο παιδί στην οικογένειά τους, έχει αφεθεί πια πίσω. « Με την πρόσβαση, την εύκολη πληροφόρηση πολλά αλλάζουν. Πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι» δηλώνει και φέρνει το παράδειγμα της Κομοτηνής: « Η Κομοτηνή», όπως λέει, είναι προσβάσιμη πόλη. «Είναι μια πόλη που μπορεί να περπατήσει ο ανάπηρος εύκολα. Δεν θα μας πειράξει να πάμε 200 μέτρα πιο πέρα και να παρκάρουμε για να μην κλείσουμε μια ράμπα για ΑμεΑ, αυτό πρέπει να κάνουμε.»
Φώτο: Στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περπατώ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος