Κομοτηνή: Stand by me από τη Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ

Οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα (ΑμεΑ, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.) δεν είναι πια μόνοι! Στο πλευρό τους στέκονται ειδικοί επιστήμονες  ανοίγοντας τους ένα διαφορετικό “παράθυρο” στο αδιέξοδο που βιώνουν. Ενώνουν δυνάμεις και στο πλαίσιο μιας νέας Δομής καταβάλλουν προσπάθειες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, για να άρουν την απομόνωση στο χώρο της γνώσης εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε όλους.

Ο Γιάννης Καραφυλλίδης είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΔΠΘ και παράλληλα είναι υπεύθυνος του Τμήματος Προσβασιμότητας της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ που πρόσφατα παρουσιάστηκε στους φοιτητές της Κομοτηνής . Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια ψυχιατρικής κα Μαρία Σαμακουρή και της Δομής η αντιπρύτανης, κα Ζωή Γαβριηλίδου.

Κομοτηνή:   Stand by me  από τη Δομή   Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ«Η Συμβουλευτική φοιτητών αφορά φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και το τμήμα της προσβασιμότητας έχει να κάνει με τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ακοής και κινητικές δυσκολίες.» δηλώνει ο κος Καραφυλλίδης. Εξηγεί πως στο ΔΠΘ, παράλληλα και με άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προσπαθούν να στήσουν όλες αυτές τις Δομές, για να μπορούν οι φοιτητές να συμβουλεύονται τους ψυχολόγους, που το ΔΠΘ έχει ήδη στη διάθεσή του. Παράλληλα, στόχος του επιτελείου είναι να μπορούν να μετατρέπουν το κείμενο σε ομιλία, να βιντεοσκοπούν μαθήματα και να τα υποτιτλίζουν για τους φοιτητές, που έχουν προβλήματα όρασης και ακοής.

Κομοτηνή:   Stand by me  από τη Δομή   Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ
Στιγμιότυπο από την τελευταία εκδήλωση παρουσίαση της Δομής.

«Κάνουμε μελέτες για να δούμε την προσβασιμότητα σε όλα τα τμήματα του ΔΠΘ και στις εισόδους και την κάθετη κι οριζόντια κίνηση των φοιτητών μας και προτείνουμε στην τεχνική υπηρεσία του ΔΠΘ λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των φοιτητών μας» εξηγεί ο κος Καραφυλλίδης.

Στο ερώτημα μας αν είναι προσβάσιμος σε όλους ο κόσμος της γνώσης απαντά πως αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν είναι για όλους . «Γι αυτό και δημιουργήθηκε αυτή η Δομή, για να αυξήσει την προσβασιμότητα στην γνώση και στους φοιτητές που έχουν προβλήματα και κυρίως να αποτρέψει διαρροή αυτών των φοιτητών από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα πράγματα δεν ήταν καλά μέχρι τώρα, ελπίζουμε μ΄ αυτές τις δομές να αλλάξουν και να μειώσουμε δραστικά τον ρυθμό διαρροής των φοιτητών που έχουν τέτοια προβλήματα.»

Φοιτητές που από ό,τι συμπεραίνουν δεν είναι λίγοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 10%. «Τα παιδιά έχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι φοιτητές θέλουν βοήθεια.» δηλώνει κι εξηγεί πως η δράση θα «τρέχει» για δύο χρόνια. «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια. Υπάρχουν ψυχολόγοι σε όλες τις πόλεις του Δ.Π.Θ.»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «βρουν» την Δομή από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, εκεί βρίσκονται αναρτημένα τα τηλέφωνα και τα email μέχρι να δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται, ένας ξεχωριστός λειτουργικός ιστότοπος για την Δομή. «Με την ελπίδα ότι θα μείνει μια μόνιμη Δομή στο ΔΠΘ για πολλά –πολλά χρόνια» εύχεται ο κος Καραφυλλίδης γνωρίζοντας καλά πόσο σημαντικό ρόλο έχει να επιτελέσει στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών του Δ.Π.Θ.

Φώτο: Γιάννης Καραφυλλίδης καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΔΠΘ – Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Δομής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος