Κομοτηνή: “Στη Θράκη συμβιώνουν απολύτως ειρηνικά οι κάτοικοι”

«Η Θράκη κινδυνεύει για μια ακόμη φορά για τους εθνικώς ανησυχούντες» δηλώνει ο κος  Κώστας Γούναρης, γνωστός δικηγόρος από την Ξάνθη, σχολιάζοντας αναρτήσεις  και σχόλια στα social media με αφορμή την συμμετοχή του «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» στις Ευρωεκλογές.

Κομοτηνή: “Στη Θράκη συμβιώνουν απολύτως ειρηνικά οι κάτοικοι”
«Η Θράκη κινδυνεύει για μια ακόμη φορά για τους εθνικώς ανησυχούντες» δηλώνει ο κος  Κώστας Γούναρης, γνωστός δικηγόρος από την Ξάνθη, σχολιάζοντας αναρτήσεις  και σχόλια στα social media με αφορμή την συμμετοχή του «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» στις Ευρωεκλογές.

«Ένα από τα «πιασάρικα» θέματα των εκλογών είναι η εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Πέρασαν δύο μέρες από τις εκλογές και κάποιοι καλοπροαίρετα ή μη αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας και ανακάλυψαν τους κινδύνους. Παλιά το έκαναν δημοσιογράφοι αυτό, τώρα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί ο καθείς  να γράφει ό,τι θέλει γνωρίζει ή δεν γνωρίζει το θέμα» δηλώνει σημειώνοντας πως πραγματικά το μειονοτικό κόμμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές. /”Κάποιοι το ανακάλυψαν αυτό σήμερα κι έχουν αρχίσει διάφορα «σεντόνια» άρθρα, με κινδυνολογίες , «θα γίνουμε Κόσσοβο», «θα γίνουμε Κύπρος» και δεν ξέρω τι άλλο θα γίνουμε. Εντάξει, σεβαστά όλα αυτά, αλλά αυτοί που τα γράφουν να γνωρίζουν πως αυτό δεν έγινε  για πρώτη φορά σήμερα . Μειονοτικοί συνδυασμοί στις βουλευτικές εκλογές της Θράκης, Ξάνθης και Ροδόπης κατεβαίνουν από το 1985, το 1989 – 90, στις εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιούνιο, τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο, εξέλεξαν βουλευτή στη Ροδόπη και τον Απρίλιο του ’90 στην Ξάνθη με ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό» υπενθυμίζει ο κος Γούναρης σημειώνοντας επίσης πως το 1993 κατέβηκαν ξανά στις εκλογές ενώ είχε αλλάξει ο εκλογικός Νόμος, είχε μπει όριο του 3%, άρα ήταν αδύνατη η εκλογή βουλευτή και είχαν εντυπωσιακά ποσοστά στην Ροδόπη, πρώτο κόμμα και στην Ξάνθη τρίτο.

“Η  πρωτιά αυτή του μειονοτικού κόμματος δεν έκανε καμία αίσθηση στη Θράκη” 

Κομοτηνή: “Στη Θράκη συμβιώνουν απολύτως ειρηνικά οι κάτοικοι”«Στις εκλογές του 2014 είχαμε ξανά μειονοτικό κόμμα στις ευρωεκλογές, πρώτη δύναμη στη Ροδόπη με μεγαλύτερο ποσοστό από το σημερινό και πρώτη δύναμη στην Ξάνθη με λίγο μεγαλύτερο. Άρα, είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο μάλιστα . Εσείς που ζείτε κι εδώ θα μπορείτε να μεταφέρετε την αίσθηση ότι ούτε στην Ξάνθη ούτε στην Κομοτηνή ασχολείται κανείς μ’ αυτό το φαινόμενο.» δηλώνει ο κος Γούναρης σημειώνοντας πως ασχολούνται περισσότερο με το ποιοι βγήκαν σύμβουλοι, ποιος θα βγει περιφερειάρχης και η πρωτιά αυτή του μειονοτικού κόμματος δεν έκανε καμία αίσθηση. «Όχι, ότι δεν είναι σημαντική, είναι σημαντική από μόνη της, αλλά είναι κάτι συνηθισμένο τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι «πιασάρικο» θέμα πουλάει , βάζουν κι ένα τίτλο «Η Θράκη θα γίνει Κόσσοβο » και θεωρούν ότι εντάξει έτσι έγραψαν την άποψή τους. Επειδή το θέμα «πουλάει», αλλά δεν κατάλαβαν ότι «πουλάει» πολύ λιγότερο από ό,τι παλιά, παλιά έκανε κάποια εντύπωση , τώρα όχι γιατί όλοι στην Ελλάδα έχουν καταλάβει πως η Θράκη, παρά τα προβλήματα της, είναι ένας τόπος που πραγματικά συμβιώνουν απολύτως ειρηνικά οι κάτοικοι ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος. Από το 1990 με ευλάβεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας με αποτέλεσμα η κοινωνική συνοχή να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και η η κατάσταση στη Θράκη να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, παιδεία, υγεία, ίσες ευκαιρίες. «Υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση που την αναγνωρίζουν όλοι ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και ανεξάρτητα από ποιοι είναι δήμαρχοι και ποιοι περιφερειάρχες.» δηλώνει και προσθέτει πως μειονοτικά κόμματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές των πολυπολιτισμικών Βαλκανίων, αναφέροντας για παράδειγμα το Ελληνικό Κόμμα της Μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο, το Μειονοτικό κόμμα στην Βουλγαρία, αλλά και στην Ελλάδα.

“Οι εθνικώς ανησυχούντες πάντως πάντα βρίσκουν λόγο να ανησυχούν.”

«Συμμετέχουν σε εκλογές που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να εκλεγεί μειονοτικός υποψήφιος από τα κόμματα λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων που απαιτείται για την εκλογή, άρα είναι ένα πεδίο να καταγράψουν και τις δυνάμεις τους, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό και δεν νομίζω να υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» τονίζει ο κος Γούναρης σημειώνοντας «Οι εθνικώς ανησυχούντες πάντως πάντα βρίσκουν λόγο να ανησυχούν . Πριν τέσσερα χρόνια ανησύχησαν που βγήκαν τρεις μειονοτικοί βουλευτές από κόμματα, όχι ανεξάρτητοι , ενταγμένοι σε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, παλιότερα ανησυχούσαν γιατί με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη βγήκαν μειονοτικοί δήμαρχοι, πάντα θα βρίσκουν κάποιο λόγο να ανησυχούν.»

Παρατηρούμε στην κουβέντα μας με τον κο Γούναρη πως στα ψηφοδέλτιο των κομμάτων υπήρχαν εξαιρετικές επιλογές από τον χώρο της μειονότητας τις οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν  τα ίδια τα μέλη της πρώτα. «Υπήρξαν εξαιρετικές επιλογές όντως, τώρα το πώς συμπεριφέρεται εκλογικά ο κάθε πολίτης της μειονότητας, είναι άλλο θέμα. Κι εγώ θα ήθελα να ενισχυθούν οι υποψήφιοι στα κόμματα πανελλαδικής εμβέλειας. Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να ψηφίσει με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αυτό» δηλώνει προσθέτοντας πως «Αυτό το θέμα της πρωτιάς του Μειονοτικού Συνδυασμού δεν νομίζω ότι απασχολεί την κοινωνία. Περισσότερο απασχολεί ένα τρίγωνο μεταξύ Κολωνακίου, Πλατείας Ομονοίας και Πλατείας Συντάγματος που έχει άποψη επί παντός επιστητού και από ό,τι καταλαβαίνω πιο πολύ σχέση με την Θράκη έχει με την Καριόκα και το σουτζούκ λουκούμ, παρά με τις διεργασίες που γίνονται στην Θράκη και στις κοινωνίες εδώ και χρόνια. Είναι βαθιά νυχτωμένοι με τέτοιες αναρτήσεις. Να μην ανησυχούν, Κόσσοβο δεν θα γίνουμε.»
Φώτο: Κώστας Γούναρης Συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος