Κομοτηνή: Στους κερασώνες της Ροδόπης

Οι κερασώνες της Ροδόπης έχουν κοκκινίσει. Οι κάτοικοι στους οικισμούς: Δύμη,. Σύμβολα, Αγίασμα, Μίσχο, Μέγα Πιστό, Θάμνα, Ασώματοι , Ρίζωμα πιάνουν στα χέρια τους τις νόστιμες ποικιλίες που καλλιεργούν αγωνιώντας κάθε φορά για τα παιχνίδια του καιρού. Ήδη, η πτώση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο της νύχτας και οι συχνές βροχοπτώσεις του Απριλίου άφησαν τα σημάδια τους στην πρώιμη παραγωγή.

Κομοτηνή: Στους κερασώνες της ΡοδόπηςΑρχικά η συγκομιδή ξεκίνησε με την ποικιλία EarlyLory και ακολούθησαν τα Burlat. Με τα δένδρα να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι κατά 20% με νέες ποικιλίες, νέους παραγωγούς ακόμη και σε νέες περιοχές της Ροδόπης, όπως στη Φιλύρα και τα Αρριανά. Η αύξηση των κερασοπαραγωγών θα λειτουργήσει θετικά για το προϊόν, γιατί η αυξημένη ποσότητα σε συνδυασμό με την ποιότητα θα δημιουργήσει ξεχωριστή διαπραγματευτική αξία. Τα κεράσια της Κομοτηνής εξάγονται στην Γερμανία, την Αγγλία ακόμη και στο Χον Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Λάζαρο Κουροκεχαγιά, γεωπόνο στο επάγγελμα η καλλιέργεια του κερασιού πολλά χρόνια τώρα γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Η ποσότητα που συλλέγεται καλύπτει πρώτα τις ανάγκες της περιοχής. «Ο όγκος της καλλιέργειας δεν είναι τόσο μεγάλος, ούτε τόσο σύγχρονος ώστε να μπορέσει να συναγωνιστεί ή να καλύψει καλλιέργειες που γίνονται στην Πέλλα, στη Λάρισα, στην Βέροια» δηλώνει ο έμπειρος γεωπόνος και μιλά για ένα (1) εκατομμύριο δένδρα με την τάση να φυτεύονται κάθε χρόνο δύο με τρεις χιλιάδες νέα δένδρα.

Κομοτηνή: Στους κερασώνες της ΡοδόπηςΑυτό που προέχει τώρα πια είναι να υπάρξει σωστή ενημέρωση. «Δεν καλλιεργούμε σύγχρονα, αλλά παραδοσιακά . Η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει δομές, μια που τα περισσότερα χωράφια δεν έχουν νερό και θα έπρεπε για να καλλιεργηθεί σωστά το κεράσι να υπάρχει επάρκεια νερού» σημειώνουν οι γνώστες κι απολαμβάνουν κι εκείνοι την θέα που παρουσιάζουν οι κόκκινοι κερασώνες της Ροδόπης.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την συλλογή των κερασιών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος