Κομοτηνή: Τα “Ισνάφια” επέστρεψαν στην Ξυλαγανή

Στην Ξυλαγανή τα «Ισνάφια» επιστρέφουν. Η αναβίωση του εθίμου «Ισνάφια 2019» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων για πρώτη φορά. Ενώνουν τις δυνάμεις τους τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των επαγγελματιών της Ξυλαγανής, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών και παρουσιάζουν σήμερα ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράδοσης.

Η Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, η Τριάδα Ψαρά πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και ο κος Γιάννης Χριστιανάκης μίλησαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής γι αυτή την ξεχωριστή αναβίωση μετά  από αρκετά χρόνια. Ήταν το 2007, που παρουσιάστηκε για τελευταία φορά το έθιμο «Ισνάφια» στην Ξυλαγανή.

Κομοτηνή: Τα “Ισνάφια”  επέστρεψαν στην Ξυλαγανή«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέτος μετά από μια μεγάλη προσπάθεια όλων των Συλλόγων της Ξυλαγανής αναβιώνουμε τα «Ισνάφια» στην πλατεία του χωριού. Στις 12 θα είμαστε εκεί όλοι οι Σύλλογοι για να κάνουμε ό,τι έκαναν οι παππούδες μας με σαρακοστιανά εδέσματα και λουκουμάδες» δήλωσε ενθουσιασμένη η νεότερη της παρέας, η κα Μαρία Παπαδοπούλου προσθέτοντας «Τ’  ακούγαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικροί, από τους γονείς μας. Μας λείπουν όλα αυτά γι αυτό και θέλουμε να τα ζήσουμε ξανά.»

Η κα Τριάδα από το αγαπημένο Σουφλί…
Κομοτηνή: Τα “Ισνάφια”  επέστρεψαν στην ΞυλαγανήΜε μητέρα από το Σουφλί και πατέρα από την Πέτρα, γέννημα θρέμμα Ξυλαγανής η κα Τριάδα Ψαρά, όπως κάθε χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου Γυναικών, προσφέρουν σήμερα σαρακοστιανά. «Ξεκινήσαμε την νύχτα με την βοήθεια του δήμου. Στις έντεκα το φαγητό θα είναι έτοιμο στην πλατεία» δηλώνει η κα Τριάδα. Μαζί με τις συνεργάτες της προσφέρουν και φέτος φασολάδα, ελιές, ταραμάδες, χαλβά, λαγάνα και λουκουμάδες. «Όλα έτοιμα με δουλειά από τις τέσσερις το πρωί και με τους λουκουμάδες ήδη στην πλατεία» σημειώνει  και σπεύδει να συγχαρεί τους νέους που πάλι θυμήθηκαν και παρουσιάζουν τα “Ισνάφια” «Μπράβο στους νέους που ξεκινάνε πάλι τα «Ισνάφια» εμείς θα είμαστε πάντα μαζί τους. Πρέπει να τα αναβιώνουμε ό,τι βρήκαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας γιατί αλλιώς όλα θα λησμονηθούν.» σημειώνει η δραστήρια και φιλόξενη πρόεδρος.

Ο μερακλής κύριος Γιάννης… 
Ο κος Γιάννης Χριστιανάκης, στα 73 του χρόνια σήμερα από παιδί άκουγε ότι οι Ξυλαγανιώτες είχαν πολλά επαγγέλματα και όταν ήθελαν να διασκεδάσουν, μαζεύονταν όλα τα «Ισνάφια» στην πλατεία και χόρευαν. Όταν ήμουν παιδάκι πήγα να μάθω την τέχνη του “αραμπατζή”, να φτιάχνω κάρα. Τότε, είχαμε έναν κρεοπώλη , τον Μιχάλη  Ψάλτη, που περπατούσε σε όλη την Ξυλαγανή με έναν ντουρβά γεμάτο καραμέλες. Περπατούσε σε όλο το χωριό και έκανε στο μέτωπο του κάθε επαγγελματία μια βούλα με μια τάπα από το μπουκάλι, αυτό ήταν το κάλεσμα του για να έρθουν στην πλατεία και να διασκεδάσουν όλοι μαζί» θυμάται  ο κος Γιάννης που όταν το ‘ 81 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλαγανής, ήταν κι εκείνος από τους πρώτους, που ανέλαβαν να αναβιώσουν τα «Ισνάφια».  “Κάναμε πάντα κι ένα γάμο. Με γαμπρό και νύφη, για να γελάσουμε και να πειράξουμε τον κόσμο. Σήμερα οι επαγγελματίες είναι λίγοι. Αλλά θα γλεντήσουμε λίγο. Θα ντυθούμε με τη γυναίκα μου και θα κατέβουμε κι εμείς στην πλατεία. Όταν η μάνα μου πέθανε, ο μπαμπάς μου με έστειλε σε ένα γάμο που έγινε μετά από είκοσι μέρες από το θάνατό της μου είπε: «Παιδί μου, να πάς στο γάμο και να χορέψεις. Την μαμά σου την τίμησες ζωντανή. Συνεχίζεται η ζωή». Πρέπει να γλεντάμε. Δεν βαστάω να ακούω τα όργανα στην πλατεία και να μην πάω. Γι αυτό και καλώ όλον τον κόσμο να έρθει γιατί θα γίνει πολύ καλό γλέντι.»
Φώτο: Η κα Τριάδα με τον κο Γιάννη και την Μαρία στο στούντιο της ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος