Κομοτηνή: Τραγουδούν τα πάθη και τους καημούς του Πόντου

H Χορωδία του «Εύξεινου Πόντου » του Συλλόγου Ποντίων της Κομοτηνής λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει ήδη κάνει κάποιες πολύ πετυχημένες εμφανίσεις στο Χορωδιακό Φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. «Είμαστε ακόμη νέα χορωδία» δηλώνει ο υπεύθυνος, κος Τάσος Πετρόπουλος και εξηγεί πως μέλη της προέρχονται από όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες.

Κομοτηνή: Τραγουδούν τα πάθη και τους καημούς του Πόντου«Ξεκινήσαμε πειραματικά. Είπαμε ότι θα κάνουμε τη χορωδία και το κάναμε χωρίς να ξέρουμε ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον, ξεκινήσαμε εννέα άτομα, στη συνέχεια γίναμε δώδεκα και τώρα είμαστε είκοσι» δηλώνει ο κος Πετρόπουλος και μιλά για τα  τραγούδια, που επιλέγουν, τραγούδια από την Ποντιακή παράδοση, παλιά, παραδοσιακά, αλλά και πιο νέα. Τραγούδια του ακριτικού κύκλου, της Φύσης, της αγάπης.

Φορώντας μαύρα πουκάμισα και τραγουδώντας κάθε χρόνο για την επέτειο της Γενοκτονίας. «Είναι ημέρα πένθους για μας» λέει και προσθέτει με νόημα πως αυτές οι ιστορίες που έχουν από τους προγόνους τους, επιθυμούν να μείνουν ζωντανές. «Τι τράβηξαν στην πατρίδα, στον Εύξεινο Πόντο, στην Μαύρη Θάλασσα. Πώς αδικήθηκαν ακόμη και στην Ελλάδα. Το μαρτύριο που έζησαν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας αριθμός 353.000 ψυχών, που σκοτώθηκαν, βιάστηκαν, εξοντώθηκαν έμειναν άταφοι. Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό, για να μην γίνει κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά. Να μην υπάρξει ποτέ ξανά γενοκτονία» καταλήγει ο κος Πετρόπουλος, μιλώντας με συγκίνηση για τα πάθη και τους καημούς του Πόντου.
Φώτο: Τάσος Πετρόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος