Ν. Χαριτόπουλος: Η ανάπτυξη από τον χρυσό είναι καταστροφική

« Δυσκολεύτηκα πολύ στο ποιους θα αφήσω απέξω. Ο καινούργιος εκλογικός νόμος, πέρα από τα θετικά, έχει κι ένα αρνητικό: Περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων, τουλάχιστον στο κεντρικό κορμό. Η προηγούμενη δυνατότητα ήταν ο αριθμός των εδρών συν 100% τώρα είναι συν 50%, δηλαδή είμαστε μείον 13 υποψήφιοι στον “κορμό” κι έτσι δυστυχώς πολλοί γνωστοί, πολλοί ικανοί, με διάθεση να προσφέρουν έμειναν εκτός.» δηλώνει ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών»

Ν. Χαριτόπουλος: Η ανάπτυξη από τον χρυσό είναι καταστροφική
Ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών»

«Φαίνεται πως τα Τοπικά Συμβούλια θα έχουν μεγαλύτερη δυναμική» παρατηρούμε για να συμφωνήσει μαζί μας ο έμπειρος αυτοδιοικητικός: « Τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων τον αύξησε η αύξηση των μελών των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων εκεί είναι ένα «θέμα». Πιστεύω ότι προβλέπεται και καλώς προβλέπεται, να δοθούν αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες, αλλά αυτές θα πρέπει να κατοχυρωθούν και να υλοποιηθούν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα το δούμε, θα το ζήσουμε και θα είναι και καλύτερο για την Αυτοδιοίκηση αν αξιοποιηθούν σωστά.»

Φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ Κομοτηνής, μιλάμε μαζί του για το γνωστό θέμα της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στο δήμο του. «Ήμασταν ο πρώτος δήμος, γιατί μας αφορούσε άμεσα, που κάναμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έτος 2001. Αυτή η προσφυγή ήταν ακριβώς η αιτία  ότι καθυστέρησε και δεν μπόρεσε να προχωρήσει η “επένδυση” αυτή στην περιοχή μας» δηλώνει και σημειώνει ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη από την αρχή. « Πολύ περισσότερο τώρα, που επανήλθε ξανά το θέμα στην επικαιρότητα και ανανεώσαμε όλοι την αντίθεσή μας σ΄ αυτή την επένδυση. Αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλούς λόγους: Καταρχήν η αντίληψή μας για την ανάπτυξη της περιοχής στρέφεται γύρω από τον τουρισμό, την θάλασσα, τις παραλίες, γύρω από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του δήμου μας. Έχουμε το Βιοτεχνικό Πάρκο, το Γεωθερμικό Πεδίο, τη διασυνοριακότητα, που  είναι ένα πλεονέκτημα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να προβούμε σε έργα και δράσεις. Άρα, η ανάπτυξη μέσα από τον χρυσό είναι παντελώς αδιάφορη, είναι καταστροφική για την περιοχή. Έχω κι έναν ιδιαίτερο προσωπικό λόγο, το σπίτι μου απέχει 700 μέτρα από την χωροθέτηση του μεταλλίου και το παιδί μου πηγαίνει σε σχολείο που βρίσκεται σε μια απόσταση 500 μέτρα από την χωροθέτηση του μεταλλίου. Θα μείνω να μάχομαι κατά αυτής της επένδυσης, ακόμη κι αν έμενα μόνος.»
Ν. Χαριτόπουλος: Η ανάπτυξη από τον χρυσό είναι καταστροφικήΚληθείς να αναπτύξει το όραμά του για την περιοχή μιλά για έναν πολυπολυκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης. «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε κατά τα πρότυπα της Αθήνας, ούτε κατά τα πρότυπα της Κομοτηνής, αλλά ως ένας  δήμος, που θα έχει διοικητικό κέντρο τις Σάπες, Πολιτιστικό Κέντρο την Μαρώνεια και Κέντρο Τουρισμού όλη την παραλιακή ζώνη. Επίσης, θα έχει αγροτικό κέντρο την Ξυλαγανή. Θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τον Τουρισμό. Ήμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν έχουμε στην Περιφέρεια Αν.Μ Θράκης , ούτε τις υποδομές, ούτε μια πολυσύχναστη παραλία. Έχουμε το διαμάντι της Ροδόπης, την Μαρώνεια και παραμένει παντελώς αναξιοποίητη σ΄ αυτόν τον τομέα» δηλώνει και στέκεται επίσης στην Κτηνοτροφία και στην Γεωργία.

Αναφέρουμε το διαχρονικό πια πρόβλημα της ανεργίας. «Μακάρι το παράδειγμα της Pharma ten να το ακολουθήσουν κι άλλοι στο Βιοτεχνικό Πάρκο» δηλώνει κι υπενθυμίζει ότι η δική του δημοτική αρχή είχε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην δημιουργία του. «Δόθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας  με παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ,του αείμνηστου Κ. Στεφανόπουλου. Αυτή τη στιγμή μόνο στην Pharmaten εργάζονται 300 άτομα. Το Γεωθερμικό πεδίο παραμένει αναξιοποίητο από τότε. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα για να  το αξιοποιήσουμε κι εμείς, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. Η έλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου, μια αναμονή μεταξύ Αρσακείου και Βελκίου , ίσως να μας δώσει την δυνατότητα να έλξουμε κι άλλες επενδύσεις» δηλώνει. Μιλώντας για την νυν δημοτική αρχή σημειώνει ότι «Δεν ήταν τόσο αποτελεσματική και διεκδικητική, όσο θα έπρεπε. Χρειάζεται περισσότερο αποτελεσματικότητα, διεκδικητικότητα, ετοιμότητα . Γι αυτό και δεν απολαύσαμε ως δημότες το αποτέλεσμα που θα έπρεπε.»

Θέτετε ξανά υποψηφιότητα, γιατί; Τον ρωτάμε « Είναι τίτλος τιμής για μένα» απαντά « Έχω κάνει οκτώ χρόνια δήμαρχος. Ζω στις Σάπες. 32 χρόνια δημοσιογράφος, με την έκδοση εφημερίδας με επισκέπτονται δεκάδες κάτοικοι με παράπονα. Όταν είσαι ενεργός πολίτης και ενδιαφέρεσαι δεν μπορείς να παραμένεις αμέτοχος γιατί μετά δεν μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη. Γνωρίζω την κατάσταση, γνωρίζω τους ανθρώπους, ξέρω τα προβλήματα, έχω τον τρόπο, κατά την άποψή μου, να τα επιλύσω, γνωρίζω τα χρηματοδοτικά εργαλεία εεε τι θα κάθομαι να κάνω, κριτική καφενείου;»

“Η αντιπολίτευση ήταν ένα πολύ καλό σχολείο”
«Σας έκανε σοφότερο η παραμονή στα έδρανα της αντιπολίτευσης;» τον ρωτάμε «Η αντιπολίτευση ένα πολύ καλό σχολείο, βλέπεις από πολύ χαμηλά τα πράγματα , βλέπεις τον πόνο και τον καημό του καθενός που όταν είσαι στη διοίκηση δεν φτάνει στα αυτιά σου. Είσαι ένας άνθρωπος που υφίστασαι την ταλαιπωρία μαζί και τα προβλήματα που όλοι οι άλλοι υφίστανται. Είσαι έτσι πολύ καλύτερος, μπορεί έμπειρος, πολύ ωριμότερος , θα βοηθήσεις να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω ότι η επόμενη μέρα , από την στιγμή που θα εκλεγούμε, θα είναι μια πολύ θετική μέρα . Με εμπειρία, δυνατότητα, έχουμε ζήσει τις καταστάσεις, θα προβούμε σε συνεργασίες. Ακόμη και με απόλυτη πλειοψηφία να εκλεγούμε οι συνεργασίες επιβάλλονται.»

Τον ρωτάμε για την επόμενη μέρα των εκλογών και την στάση του έναντι των συνυποψηφίων. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συνυποψήφιους, είναι όλοι τους δικά μου παιδιά, είναι φίλοι μου, δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα. Μόλις τελειώσουν οι εκλογές όλοι μαζί θα πάμε για το κάλο του δήμου.» απαντά και προτρέπει τους συνδημότες του: «Να είναι αισιόδοξοι , τα πράγματα πάνε καλά, δεν έχουμε πάρει εντελώς την κατηφόρα, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, υπάρχουν δυνατότητες, θα τα καταφέρουμε. Μετά τις εκλογές ο δήμος Μαρωνείας Σαπών θα δει καλύτερες μέρες.»
Φώτο: Ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος