Π. Τσοχλιάς: Να φέρουμε την Κομοτηνή στα πρότυπα μιας ελληνικής πόλης

«Με το να είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δηλώνεις ότι θέλεις να υπηρετήσεις, τον τόπο σου.» δηλώνει ο Παναγιώτης Τσοχλιάς , υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» και σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής: «Το κάνω κι εγώ γιατί είναι υποψήφιος ο Τάσος Βαβατσικλής τον οποίο πιστεύω χρόνια τώρα, πιστεύω τις δυνατότητες και τις ικανότητές του τις οποίες έχει αποδείξει με το έργο του. Το κάνω, όμως, τώρα κυρίως γιατί ο συνδυασμός μας, το «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» είναι ανεξάρτητος. Δεν έχει την ομπρέλα κανενός κόμματος, δεν είναι «δεμένος» από πουθενά, δεν εκτελεί εντολές παρά μόνον αυτές της παράταξης και του επικεφαλής μας, του Τάσου Βαβατσικλή.»

Σύμφωνα με τον κο Τσοχλιά η Κομοτηνή βαδίζει εδώ και χρόνια σε λάθος δρόμο. «Πολλοί λένε ότι θέλουν μια ευρωπαϊκή πόλη, εγώ θέλω μια Ελληνική πόλη. Στα πρότυπα μου είναι οι πόλεις από τον αρχαιοελληνικό χώρο. Εδώ η Κομοτηνή είναι μια πόλη που βαδίζει στην Ανατολία. Πατάει με το ένα πόδι στην Ανατολία και με το άλλο θέλει να πατήσει στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκή πόλη δεν είναι η Κομοτηνή. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο και να μας σπάνε τα νεύρα. Αυτό δεν το βρίσκεις πουθενά στον κόσμο. Ούτε σ΄ αυτές τις χώρες στην Ουγκάντα και στην Κένυα. Κι εκεί καλύτερα είναι. Πρέπει να αποφασίσει η Κομοτηνή αν θα είναι Ανατολία ή αν θα περάσει στον καθαρά ευρωπαϊκό χώρο, στον ελληνικό δηλαδή.»

Π. Τσοχλιάς: Να φέρουμε την Κομοτηνή στα πρότυπα μιας ελληνικής πόλης
Σύμφωνα με τον κο Τσοχλιά η Κομοτηνή βαδίζει εδώ και χρόνια σε λάθος δρόμο.

Όπως λέει στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε προσπαθεί, όσο μπορεί, να μεταφέρει εμπειρίες που είχε, τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και σε δημόσιους χώρους όπου εργάστηκε και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις. «Αυτή την εμπειρία τη θέτω μπροστά στους συνδημότες μου. Θα ήθελα να αποφασίσουν να στείλουν και πάλι τον Βαβατσικλή στη Δημαρχία. Για μένα είναι ο μόνος, είναι ο πολιτικός ηγέτης, αυτός είναι πολιτικός ηγέτης και μάλιστα ένας που δηλώνει συνεχώς εραστής της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα ένας πολιτικός που μπορούσε να είναι και βουλευτής, δεν το ήθελε. Ήθελε απλώς να είναι Αυτοδιοικητικός, να υπηρετεί τους ανθρώπους του τόπου. Θα ήθελα να ψηφίσουν το « Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» για να βγάλουμε την πόλη, το δήμο μας από τα αδιέξοδα.»

Μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού στέκονται σε συγκεκριμένα θέματα που έχει η Κομοτηνή. Για παράδειγμα: Τον κάθετο άξονα, «αυτόν που ορισμένοι τον έχουν ως κατάρα» λέει και εξηγεί «ένας δρόμος είναι πλεονέκτημα για την περιοχή, μεταφέρει κόσμο, πολιτισμό. 1,7 εκ. άνθρωποι περνούν από τα σύνορα. Ούτε ένας δεν μπαίνει στην πόλη. Αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε. Δυστυχώς πολλά έγιναν λάθος τα τελευταία 13 χρόνια.» Επίσης, αναφέρεται στην πρόταση να αλλάξει η ουσία του θεσμού της έκθεσης της Θράκης, καθώς όπως τονίζει έχει κλείσει τον κύκλο της. «Πλέον εμπορικές εκθέσεις λίγες υπάρχουν ανά τον κόσμο, εμείς θέλουμε να λειτουργήσει ως μια έκθεση περιφερειακή, τροφίμων και ποτού, είναι οι επιχειρήσεις που βίωσαν την κρίση, αλλά άντεξαν. Νομίζω ότι είναι κάτι που θα το δεχθεί η HELEXPO ΔΕΘ.»
Σύμφωνα με τον κο Τσοχλιά υπάρχει στο πρόγραμμα του Συνδυασμού, πρόγραμμα αναβάθμισης της γειτονιάς. «Υπάρχουν πολυκατοικίες που δεν γνωρίζονται αυτοί που μένουν στον πρώτο με αυτούς που μένουν στο δεύτερο όροφο. Θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια, να φέρουμε κοντά τους κατοίκους της γειτονιάς, αυτά που λέγαμε συνοικιακά συμβούλια, αλλά σε μια άλλη βάση. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση του Πανεπιστημίου με την Κομοτηνή. Δεν πήγαμε να κλάψουμε επειδή ιδρύθηκε 4η Νομική. Δεν πιστεύουμε ότι η Αθήνα θα μας δώσει αν δεν διεκδικήσουμε. Θέλουμε τους φοιτητές και τους καθηγητές να έχουν πραγματική όσμωση για την πόλη. Σήμερα είναι διανυκτερεύσεις τουριστικές. Θέλουμε να ζουν την πραγματική ζωή της πόλης ως ένα βαθμό.»

Σύμφωνα με τον κο Τσοχλιά ο συνδυασμός «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» βασίζεται στην συμμετοχικότητά. «Χωρίς την συμμετοχή του δημότη η δημοτική διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα» δηλώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί « Να μας ζητούν οι πολίτες τι θέλουν στην γειτονιά τους, να συμμετέχουν κι αυτοί στη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα καταθέσει ο δήμος. Άκουσα ότι ο δήμος και ο εμπορικός σύλλογος δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τις δύο – τρεις υπογραφές για να μπούμε στο δεύτερο στάδιο ενός προγράμματος. Ο δήμος που έπρεπε να ασκήσει επιρροή, τα Επιμελητήρια τι έκαναν;» αναρωτιέται και στέκεται με προβληματισμό στην αποχή του κόσμου «Οι πολίτες δεν συμμετέχουν πλέον στα κοινά, είναι αδιάφοροι. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Η ανοικοδόμηση της πόλης, γιατί έτσι το βλέπω, για να βγει από τα αδιέξοδα είναι μακριά διαδικασία.»

Τέλος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους δημότες της περιοχής επισημαίνει ότι το «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» λέει πως: «είναι ένας νέος συνδυασμός , μιας παράταξης που υπάρχει από παλιά. Ερχόμαστε από μακριά με μνήμες και θύμησες προσφυγικές και θέλουμε να πάμε ακόμη πιο μακριά, ο επικεφαλής μας ο Τάσος Βαβατσικλής γνωρίζει τον τρόπο, όπως γνωρίζουν οι δημότες ότι έχουν κάνει έργο, το βλέπουν καθημερινά στην πόλη. Δεν ζητάμε μια ευκαιρία για να επιστρέψουμε, ούτε για να είμαστε οι νέοι δυνάστες του, θέλουμε να υπηρετήσουμε την πόλη. Εξάλλου το 80% των υποψηφίων για πρώτη φορά θέτουν υποψηφιότητα. Δεν θα πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Επιθυμούμε να φέρουμε την Κομοτηνή στα πρότυπα μιας ελληνικής πόλης. Αυτή είναι η πρόθεσή μας.»
Φώτο: Παναγιώτης Τσοχλιάς συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος