Ξάνθη: Κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας το Λύκειο Ελληνίδων

Array

Στην οδό Βενιζέλου 1, σε ένα παλιό αρχοντικό του δήμου, εδρεύει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Εκεί μας οδήγησαν οι ήχοι και οι μουσικές που ξεπηδούσαν και «πλημμύριζαν» τους γύρω δρόμους κάνοντας τους περαστικούς να στέκουν αιφνιδιασμένοι. Σ’ αυτό τον φιλόξενο χώρο μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν και βιώνουν την ελληνική παράδοση, τον πολιτισμό και την δημιουργία με χίλιους και έναν τρόπους.

Ξάνθη: Κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας το Λύκειο ΕλληνίδωνΤο Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρόη Σιγανού – Παρρέν. Θεωρείται ο πρώτος φεμινιστικός σύλλογος της Ελλάδας και έκτοτε, από το 1911 έως σήμερα, υπάρχουν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών, παραρτήματα του Κεντρικού Λυκείου που εδρεύει στην Αθήνα.

450 τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, από 4 έως 74 ετών. «Η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει. Από το 1976, τη χρονιά της ίδρυσης μας, μέχρι σήμερα έχουμε μια πορεία και μια δυναμική ικανοποιητική.» δηλώνει ο χοροδιδάσκαλος κ. Κυριάκος Αθανασιάδης. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: μουσική παιδεία, παραδοσιακούς χορούς και σιγά- σιγά εντάσσονται σε διάφορα τμήματα. Παράλληλα, λειτουργούν τμήματα ντεκουπάζ, κοπτικής ραπτικής, δημοτικού τραγουδιού, παιδικής χορωδίας, capoeria κ.α.

«Νομίζω ότι έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας κι εμείς. Έτσι, σ’ αυτόν τον χώρο έρχονται εβδομαδιαίως 450 άτομα. Φέτος μάλιστα στη Γενισέα, μια κωμόπολη της περιοχής, ανοίξαμε ένα μικρό παράρτημα, τα μαθήματα του οποίου παρακολουθούν ογδόντα άτομα. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα πάει ακόμη καλύτερα.» σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης βγάζοντας το συμπέρασμά του για την κρίση «Η κρίση μας έφερε πιο κοντά. Τουλάχιστον στο χώρο του πολιτισμού. Οι σύλλογοι έλκουν κόσμο που ο καθένας ψάχνει κάτι ξεχωριστό. Έτσι έρχονται και σε μας. Με ένα προσιτό αντίτιμο εξασκούνται, ξεσκάνε, γνωρίζουν κόσμο, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται, βγαίνουν από την κρίση ενώ είναι μέσα σ’ αυτή…»
Φώτο: Κυριάκος Αθανασιάδης, χοροδιδάσκαλος-μαθητές που χορεύουν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος