Ξάνθη: Στο Σταυροχώρι ξέρουν από καλό κρασί

Στο Σταυροχώρι της Ξάνθης έχουν κάνει το δικό τους οινοποιείο. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του Γαλάνη Σαραντούλα το «είδαν αλλιώς» και από την καπνοκαλλιέργεια, ένας οικείος σ’ αυτούς χώρος, στράφηκαν στην άγνωστη αμπελουργία. Πέντε χρόνια μετά έχουν το δικό τους Οινοποιείο και με τις οδηγίες οινολόγου κάνουν νέα όνειρα για το μέλλον.

Ξάνθη: Στο Σταυροχώρι ξέρουν από καλό κρασί
Η κα Γαλάνη Σαραντούλα

«Πέρσι πήραμε άδεια οινοποίησης. Είμαστε ακόμη στην αρχή. » δηλώνει διστακτικά η κα Γαλάνη Σαραντούλα κι αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που την οδήγησε στο χώρο, αν και καπνοπαραγωγοί κι εκείνη και ο σύζυγός της από το 1990. «Με την αποσύνδεση της καπνοκαλλιέργειας αποφασίσαμε να μείνουμε στο επάγγελμα μας, στην γη, αλλά να βάλουμε κάτι άλλο, να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Έτσι, ξεκινήσαμε την ενασχόληση.»

Κόκκινο ξηρό, λευκό, γλυκό, ημίγλυκο όλα περνούν από τα δικά τους χέρια και το αποτέλεσμα ικανοποιεί. «Έχει ενδιαφέρον, αλλά θέλει πολύ υπομονή» δηλώνει η ίδια και μιλά για τις ατέλειωτες ώρες φροντίδας του αμπελιού, του τρύγου, της δουλειάς στο οινοποιείο. «Δύσκολη δουλειά;» τη ρωτάμε για να την δούμε να κουνά καταφατικά το κεφάλι της, αλλά πάντα με χαμόγελο.

Δύσκολη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, όπως προσθέτει σημειώνοντας παράλληλα πως «Οι νέοι είναι καλομαθημένοι και στη δουλειά μας οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, πότε είσαι πάνω και πότε κάτω. Εμείς έχουμε και μια ηλικία κι όμως ακόμη προσπαθούμε. Έτσι και οι νέοι είναι καλό να τολμούν να μπαίνουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Μπορεί η γη να σ’ αφήσει να πεινάσεις κιόλας, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις.»

Φώτο: Η κυρία Γαλάνη Σαραντούλα με το δικό της κρασί στα χέρια

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος