Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΣτους ρυθμούς των Μπουμπουσαριών η Εράτυρα, υποδέχεται την νέα χρονιά με ένα έθιμο που χάνεται στους αιώνες, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στην ιστορική κωμόπολη, με τις 23 εκκλησιές, τις  σπάνιες τοιχογραφίες, τα μακεδονίτικα αρχοντικά και τον πλούτο των ανθρώπων σε μια περιοχή όπου η φιλοξενία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των κατοίκων της.

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΤο πιο παραδοσιακό και γνήσιο καρναβάλι πραγματοποιείται  της Δυτικής Μακεδονίας, με τις παρέες των μπουμπουσαριών στους δρόμους και  την  συνοδεία των χάλκινων πνευστών να αποτελούν την κορυφαία πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση στην ανατολή της νέας χρονιάς.

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΜε 25 άρματα και 10 ομάδες μεταμφιεσμένων συμμετείχαν στην παρέλαση των Μπουμπουσαριών, που έλαβε χώρα στην πλατεία της Εράτυρας Κοζάνης, χθες στις 3 μετά το μεσημέρι, όπου οι καρναβαλιστές  σατηρίζοντας την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα συμπαρέρυσαν ντόπιους και επισκέπτες σε ένα ατελείωτο γλέντι.

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΈνα χωριό και μια περιοχή στο πόδι, με μπροστάρηδες τους νέους και τους γηραιότερους να ακολουθούν. Όλοι μαζί γλεντούν, σατιρίζουν και υποδέχονται την νέα χρονιά με κέφι  και αισιοδοξία.

Χορός και τραγούδι που ξεκινά από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνεχίζεται νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί  την δεύτερη ημέρα του Χρόνου, με την παρέλαση στην πλατεία του χωριού.

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΆνδρες και γυναίκες ντυμένοι με τοπικές και όχι μόνο ενδυμασίες διασκεδάζουν  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γεμάτοι χαρά και κέφι.

Γεμάτα τα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια της Σέλτσας όπως ονομάζεται η Εράτυρα, στον παλμό ενός εθίμου που κρατά αιώνες.

Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της ΕράτυραςΠλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμμετέχει στο διονυσιακού χαρακτήρα έθιμο, απολαμβάνοντας τα παραδοσιακά εδέσματα, το καλό κρασί  ξορκίζοντας το κακό υποδεχόμενοι το καλό που θα φέρει η νέα χρονιά. Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας

Τα Μπουμπουσάρια στην Εράτυρα Κοζάνης  μια ιστορική κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς κρατώντας τα σκήπτρα μιας μακρόχρονης παράδοσης.Κοζάνη: Τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας

Στην περιοχή για την καταγραφή των εθίμων βρίσκεται μια πολυπληθής ομάδα από το Βέλγιο, την Γαλλία, Ιταλία και την Ισπανία, συμμετέχοντας σ ένα σεμινάριο χορού, γνωρίζοντας από κοντά τα ήθη και έθιμα του τόπου.

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος