Μουσείο Σαμοθράκης : Για πρώτη φορά θα εκτεθούν προϊστορικά ευρήματα του νησιού

Τη βεβαιότητα ότι «από το επόμενο καλοκαίρι στη Σαμοθράκη θα υπάρχει ένα πολύ σύγχρονο μουσείο» εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας. Αναφερόμενος στο ιστορικό των διαδικασιών που δρομολογήθηκαν για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι για το έργο της εσωτερικής οργάνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου (επανέκθεση) , απαιτούνταν οι σχετικές μελέτες και άδειες και αντίστοιχο μέτρο χρηματοδότησης και πως με μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τελικά επιτεύχθηκε η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα , η υλοποίηση του έργου για τις πέντε νέες αίθουσες του Μουσείου ,ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Τι περιλαμβάνει η νέα έκθεση βάση της μουσειογραφικής μελέτης

«Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία ακόμα αίθουσα , την Αίθουσα Ε, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά αντιπροσωπευτικά ευρήματα από το προϊστορικό και ιστορικό παρελθόν του νησιού εκτός του Ιερού των Μεγάλων Θεών και δύο νέες αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις ,Ανάθημα Φιλίππου Γ΄ και Αλεξάνδρου Δ΄, Κτίριο Τελετουργικού Χορού , οι οποίες θα προστεθούν στις παλαιές αποκαταστάσεις της Αίθουσας Α΄. Προστίθεται επίσης και ένας νέος ημιυπαίθριος εκθεσιακός χώρος, αυτός του αιθρίου του Μουσείου, όπου θα εκτεθούν οι σημαντικότερες από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί στο Ιερό των Μεγάλων Θεών αλλά και έξω από αυτό. Βασικός πυρήνας της έκθεσης παραμένει το Ιερό των Μεγάλων Θεών η παρουσίαση του οποίου ακολουθεί τα δύο στάδια της διαδικασίας της μύησης (Αίθουσες Γ και Δ), ενώ η παρουσίαση ευρημάτων από την αρχαία πόλη της Σαμοθράκης έχει συνδεθεί με την πορεία που ακολουθούσε ο υποψήφιος μύστης πριν την είσοδό του στο τέμενος».

Μουσείο Σαμοθράκης : Για πρώτη φορά θα εκτεθούν προϊστορικά ευρήματα του νησιού
Μουσείο Σαμοθράκης : Για πρώτη φορά θα εκτεθούν προϊστορικά ευρήματα του νησιού
Μουσείο Σαμοθράκης : Για πρώτη φορά θα εκτεθούν προϊστορικά ευρήματα του νησιού

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την εργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις προσπάθειες των Εφορειών Έβρου και Ροδόπης και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των προϊσταμένων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος