Ορεστιάδα: Στα «Αμπέλια» αναβιώνει «ο Τρύφωνας» στα Δίκαια

Το έθιμο του «Τρύφωνα», για ακόμη μία χρονιά, αναβιώνει σήμερα στα Δίκαια του δήμου Ορεστιάδας.

Η ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές, πομπή του «Τρύφωνα», του προσώπου που σύμφωνα με την παράδοση , ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, αντί να τιμήσει τον άγιο προτίμησε να κάνει εργασίες στο αμπέλι του όπου και τραυματίστηκε , θα μεταφερθεί στην τοποθεσία «Αμπέλια», όπου και θα γίνει η αναβίωση της ιστορίας. Λίγο αργότερα η πομπή επιστρέφει στο χωριό και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Στο τέλος, γίνεται η κοπή της Βασιλόπιτας και αυτός που θα τύχει το φλουρί της, θα είναι ο «Τρύφωνας της επόμενης χρονιάς». Οι εκδηλώσεις εορτασμού στα Δίκαια, είναι διήμερες, ξεκινούν από το πρωί της παραμονής της γιορτής, αρχικά με τον στολισμό της άμαξας του «Τρύφωνα».

Η γιορτή , συγκεντρώνει κάθε χρόνο επισκέπτες από την περιοχή, ενώ τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού οι Σύλλογοι , Γυναικών, αιμοδοτών, Αθλητικός «Ορφέας» και τα ΚΑΠΗ.

«Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία. Οι νέοι του χωριού συμμετέχουν κάθε χρόνο και θέλουμε να το διατηρήσουμε» είπε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας η γραμματέας του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» Δικαίων, Σμαράγδα Παρασχίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος