Πανδαισία παραδοσιακής μουσικής στο Ξηροκάμπι Λακωνίας

Στο γραφικό και καταπράσινο Ξηροκάμπι της Λακωνίας ,όπου η φυσική ομορφιά συναντά τον πολιτισμό, λειτούργησαν αυτές τις μέρες εργαστήρια μουσικής παράδοσης και χορού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ΄΄7ο Μουσικό Χοροστασιό, Πέτρος ο Πελοποννήσιος ΄΄ διακεκριμένοι σολίστ της μουσικής( Χρ. Τσιαμούλης, Κ. Παπαδόπουλος, Θ. Κωττούλας και άλλοι) έφεραν σε επαφή με την παραδοσιακή οργανοποιία μαθητές , αλλά και ενήλικες.

Η σύντομη αυτή μουσική , εκπαιδευτική, διαδικασία αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή του Ξηροκαμπίου , χάρις στις προσπάθειες του Φιλότεχνου Ομίλου Φάριδος ( πρόεδρος ο Γιάννης Παρηγόρης) που συνεργάζεται με το Δήμο Σπάρτης και την περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Πανδαισία παραδοσιακής  μουσικής στο Ξηροκάμπι  Λακωνίας

Με την ευκαιρία την ολοκλήρωσης των μουσικών εργαστηρίων διοργανώθηκε χθες βράδυ συναυλία με ένα μουσικό οδοιπορικό ΄΄Από τους Γοράνους ως τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη΄΄, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Τσιαμούλη.
Συμμμετείχαν χορωδίες του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, της Μητρόπολης Σπάρτης και οι σολίστ-καθηγητές που δίδαξαν στα εργαστήρια.

Πανδαισία παραδοσιακής  μουσικής στο Ξηροκάμπι  Λακωνίας

Πριν τη συναυλία διοργανώθηκε ο 1ος παιδικός αγώνας δρόμου με την ονομασία ΄΄Στα βήματα του Πέτρου ΄΄( σπουδαίος μελωδός της βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής , του 17ου αιώνα που ξεκίνησε από τους Γοράνους Λακωνίας και έφτασε στην Πόλη ) με αφετηρία την πλατεία Ξηροκαμπίου και συνδιοργανωτές τους Σπαρτιάτες δρομείς και την Αθλητική ένωση Φάριδος.

Στο Ξηροκάμπι ,λίγα χιλιόμετρα από Σπάρτη , αλλά και το Γύθειο, μια περιοχή με φυσικό κάλλος και στοιχεία της βυζαντινής περιόδου , αναπτύσσεται ο τουρισμός αλλά και ο πολιτισμός , με δραστηριότητες που ΄΄δένουν ΄΄ με το περιβάλλον , και αναδεικνύουν τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τα μνημεία της περιοχής.

φωτο : Γιάννης Γαλανόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος