To Άστρος τίμησε τα 196 χρόνια από τη Β’ Εθνοσυνέλευση

ΜΕ τις καθιερωμένες θρησκευτικές και άλλες εκδήλωσες το Άστρος γιόρτασε σήμερα την 196η επέτειο της Β Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Όπως κάθε χρόνο την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, τιμάται το ιστορικό αυτό γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία Συντάγματος και στη γενικότερη διαμόρφωση του νεότερου Ελληνικού κράτους.

«Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων, 30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823», διαβάζουμε στην αναμνηστική πλάκα, την εντοιχισμένη στον περίβολο της Σχολής Καρυτσιώτη από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το 1899.

Η επέτειος της Συνέλευσης πρωτο-γιορτάστηκε επισήμως κατά τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής αυτής πλάκας, στις 14 Απριλίου του 1900, Παρασκευή της Λαμπρής. Επίσημοι και κόσμος είχαν προσέλθει από τον Πειραιά μ’ ένα πολεμικό και δύο ναυλωμένα πλοία, καθώς και δημοσιογράφοι των Αθηναϊκών εφ/δων: Εμπρός, Ακρόπολις και Εστία. Με Βασιλικό Διάταγμα, της 20ης Μαρτίου 1955, ορίστηκε ως εθνική τοπική εορτή και καθιερώθηκε να εορτάζεται την ίδια μέρα.

To  Άστρος τίμησε τα 196 χρόνια  από τη Β’ Εθνοσυνέλευση

ΟΙ σημερινές εκδηλώσεις περιλάμβαναν δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, κατάθεση στεφάνων στην ειδική στήλη στην πλατεία Καρυτσιώτη και εκφώνηση του πανηγυρικού από τον φιλόλογο κ. Θεόδωρο Διαμαντόγιαννη.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων ενώ απόψε στις 8 το πρόγραμμα έχει παραδοσιακούς χορούς ,στο κέντρο του Άστρους, από λαογραφικά σωματεία της Κυνουρίας.

Τις πρωινές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους , ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος , οι βουλευτές του νομού Αρκαδίας κ.κ. Παπαηλιού , Βλάσσης και Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παν. Μαντάς και το Δ.Σ , καθώς επίσης οι στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Φωτο : Γιάννης Γαλανόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος