Τρίπολη: Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Τον εθνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα απόβλητα, παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Συγχρόνως ενημέρωσε τους αυτοδιοικητικούς και για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται απ’ την κυβέρνηση και που φιλοδοξεί να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο, κοινοτικές οδηγίες για τα απορρίμματα.

Δεν έλειψε απ’ την συζήτηση και το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά και το έγγραφο της Κομισιόν.

“Ο τρόπος που θα γίνεται ο εθνικός σχεδιασμός, διακατέχεται από διαδικασίες απλοποίησης. Φυσικά δεν θα λείψει η διαβούλευση.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το εθνικό σχέδιο, περιόδου 2020-2030. Αρχές Σεπτεμβρίου, αυτά που σήμερα ανακοινώνουμε, ως βασικές αρχές, θα πάρουν τη μορφή επίσημων κειμένων, θα γίνουν νόμος του κράτους δηλαδή, και θα δεσμεύσουν τους πάντες για τα πάντα”, είπε στην ομιλία του ο Μανώλης Γραφάκος.

Τρίπολη: Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Και συνέχισε λέγοντας ότι, “ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων θα συνταχθεί απ’ τους ΦΟΔΣΑ, θα εγκριθεί απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ θα είμαι ενήμερος και εγώ. Να ξέρετε, ότι, με το άρθρο 83, ο ίδιος ο Υπουργός, θα μπορεί να μεταφέρει απορρίμματα απ’ το ένα μέρος στο άλλο, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο.
Επίσης, τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης αποβλήτων θα τα κάνουν οι ίδιοι οι δήμοι. Θα γίνουν με απλό τρόπο, θα έχουν σχέδιο για 5ετία, ενώ θα εγκριθούν απ’ την Ποιότητα Ζωής κάθε δήμου”.

Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλα άρθρα του σχεδίου, όπως σε αυτά που αφορούν τις επιχειρήσεις, τα μπάζα, τη διαλογή στην πηγή, τις μονάδες σύμμεικτων, την παραγωγή ενέργειας, τη χαμηλή ταφή, τα βιοαπόβλητα, το τέλος ταφής, το δίκτυο ρευμάτων, τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, την διαχείριση αποβλήτων απ’ τον τουρισμό και τις μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων για την ενεργειακή αξιοποίηση.

“Ο ρυπαίνων πληρώνει”, είπε χαρακτηριστικά, ο Μανώλης Γραφάκος, δίνοντας το στίγμα και την φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού, και κατέληξε: “Έχουμε στοχεύσεις, θέλουμε την πρόληψη, επιδιώκουμε την ενημέρωση, αναδεικνύουμε την συλλογική ευθύνη του παραγωγού αποβλήτων. Είναι ρεαλιστικό το εθνικό σχέδιο, είναι πλήρως κοστολογημένο το σχέδιο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Τρίπολη: Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος