«Ισοπέδωσε» το χωριό Βρίσα ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ – Μια γυναίκα νεκρή (video)

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου, χθες Δευτέρα στις 3.28 το μεσημέρι.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός σπιτιού ανασύρθηκε νεκρή χθες στις 8.20 μια 43χρονη γυναίκα.

Δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ενώ 15 περίπου τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Λέσβου: Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρισά

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.

Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Εκκενώθηκε χθες Δευτέρα το χωριό Βρίσα αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Ζημιές στο Πλωμάρι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου. Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στη Λέσβο

Από χθες το βράδυ, με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης

Σήμερα το πρωί στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την αποτίμηση της όλης κατάστασης και την παραπέρα αντιμετώπιση της.

«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».

Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».

«Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Σχετικές ειδήσεις:
Μια νεκρή, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές στην Λέσβο (video)
Αναβάλλονται την Τρίτη οι Πανελλαδικές σε Λέσβο, Χίο – Κλειστά τα σχολεία

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος