Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ρένος αρνείται να αποκαλύψει στον Σίμο που...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Ο κορονοϊός «θερίζει» 40άρηδες

Νέα διάσταση στην αγωνία και στον τρόμο που προκαλεί η πανδημία φέρνουν οι διαδοχικοί θάνατοι σαραντάρηδων, οι οποίοι «έσβησαν» τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Από τη Μαρία Μεϊμάρη

Οι συγγενείς των τριών νέων που «θέρισε» ο κορονοϊός, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις σε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα για το τι έφταιξε και έφυγαν από τη ζωή, ενώ και στις Αρχές επικρατούν έντονη ανησυχία και προβληματισμός.

Από το περασμένο Σάββατο μπήκαν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων δύο άνδρες και μία γυναίκα λίγο πάνω από τα 40, κάτι που δείχνει ότι ο επικίνδυνος ιός δεν κάνει «διακρίσεις» όσον αφορά την ηλικία, ούτε πλήττει μόνο ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 42χρονου μεταδιδακτορικού ερευνητή του πανεπιστημίου της Βρέμης Αντρέας Χίλμπολ, που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ το απόγευμα της 25ης Μαρτίου.

Περιγράφοντας τον άτυχο επισκέπτη καθηγητή στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι ήταν καθ΄ όλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος, περίπου δύο μέτρα. Όταν άρχισε να εμφανίζει τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού, παρέμεινε στο σπίτι για ορισμένο διάστημα και την προηγούμενη Παρασκευή μεταφέρθηκε από μία συνάδελφό του στο νοσοκομείο. Αρχικά νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του ήταν ελεγχόμενη.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να διασωληνωθεί και το μεσημέρι της Τετάρτης εμφάνισε μια επιπλοκή που έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς νεαρούς Κινέζους χωρίς νοσηρότητες, αλλά και σε ασθενείς στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί παρ’ όλο που έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες:

«Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία, δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα. Δηλαδή, ήταν ένα είδος μπλοκ» εξήγησε ο κ. Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη.

Προκαλεί εντύπωση, όμως, ότι δεν έγινε νεκροτομή στη σορό του Γερμανού καθηγητή, που έφυγε τόσο αναπάντεχα από τη ζωή, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας.

Αν και απαγορεύεται από τον νόμο, ίσως θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση στην περίπτωση του 42χρονου, αφενός για να φωτιστούν τα αίτια θανάτου και αφετέρου για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη σπάνια επιπλοκή από την οποία «έσβησε». Η αυλαία του δράματος για την οικογένεια του 42χρονου έπεσε χθες στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, όπου ετάφη η σορός του σε ειδικό μεταλλικό φέρετρο, το οποίο σφραγίστηκε αεροστεγώς.

Πενθεί ο στρατός

Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γερμανού καθηγητή κατέληξε από τον κορονοϊό ένας 46χρονος στρατιωτικός από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό και είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ξεψύχησε χθες το πρωί. Ο 46χρονος ανθυπασπιστής, που είναι ο πρώτος στρατιωτικός θύμα του Covid-19, υπηρετούσε στο Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και ήταν παθολογικά παχύσαρκος.

Το νεαρότερο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών από τα Κορέστεια Καστοριάς.

Η αδικοχαμένη γυναίκα, η οποία έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά δεν παρουσίαζε άλλο πρόβλημα υγείας, εμφάνισε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου υψηλό πυρετό και έντονη δύσπνοια. Οι δικοί της ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, όμως προτού προλάβει να φτάσει ασθενοφόρο άφησε την τελευταία της πνοή.

Όπως αποδείχθηκε, ήταν θετική στον κορονοϊό. Όμως, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η στάση των υπευθύνων του ΕΟΔΥ που, όταν ενημερώθηκαν για τα συμπτώματά της, τής συνέστησαν απλώς να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της, μακριά από τα τρία παιδιά και τον σύζυγό της.

Οι οικείοι της 41χρονης προσπαθούν να καταλάβουν πώς κόλλησε τον ιό, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ούτε είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Δεν είμαστε σε πορεία Ιταλίας»

Φ2 10

Στους 26 έφτασαν οι θάνατοι που περιλαμβάνονται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του Covid-19 στη χώρα μας, καθώς άλλοι τέσσερις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Στον μακρύ κατάλογο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού προστέθηκαν χθες άλλα 71, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 892 από 821 που ήταν την Τετάρτη. Συνολικά, 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 54 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, από τους 26 νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό. Οσον αφορά τους τέσσερις νέους νεκρούς, η μέση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Να σημειωθεί ότι 42 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση και δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, ωστόσο βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης και επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα συμβάλλουν στην ελάττωση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα μας, γι’ αυτό θα ήταν καταστροφικό αν χαλάρωναν τώρα.

«Αν τα μέτρα αρθούν τώρα, θα ακολουθήσει εικόνα παρόμοια με εκείνη στην Ιταλία. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα» επανέλαβε ο καθηγητής και προειδοποίησε: «Είμαστε ακόμη μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης. Ο ιός μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε νέους ανθρώπους».

Όσον αφορά την επιπλοκή που εμφάνισε ο άτυχος Γερμανός καθηγητής που κηδεύτηκε χθες στο Ηράκλειο, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, παρότι στον ασθενή χορηγούνταν ειδική αντιπηκτική αγωγή γι’ αυτόν τον σκοπό». Η επιπλοκή αυτή είναι γνωστή στους επιστήμονες και δεν αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε διάστημα 14 ημερών ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορονοϊού στην Ευρώπη ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δέκα φορές πάνω.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνεχιζόμενη μετάδοση και αύξηση παρόμοια, όπως στη Χουμπέι, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν είναι δυνατό, με τα έως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη, που τους ανησυχεί» είπε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι 5.824 επαφές κρουσμάτων έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα. «Πρόκειται είτε για δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε για ταξιδιώτες, ενώ 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα» είπε και διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν έξω. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τα σώματα ασφαλείας έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας μόνο για άσκηση των καθηκόντων τους. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...