Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Γυμνοί» στον κορονοϊό οι Έλληνες

Με μια δημόσια επιστολή «βόμβα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μας, και ιδιαίτερα οι υγειονομικές της υποδομές, είναι θωρακισμένες απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξε ο Μιχάλης Γιαννάκος, τα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού στην Αττική (Αττικόν, «Σωτηρία», Θριάσιο) και το ΑΧΕΠΑ για τη Μακεδονία δεν έχουν την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά, λόγω ανεπάρκειας σε προσωπικό και εξοπλισμό.

«Όπως και τα άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση μιας υγειονομικής κρίσης, αφού ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού έχει εξαϋλωθεί» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Περιγράφοντας τη «γύμνια» του συστήματος υγείας, ο κ. Γιαννάκος εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα τρία νοσοκομεία αναφοράς διαθέτουν ελάχιστες κλίνες αρνητικής πίεσης (τρεις το Αττικό, τέσσερις το ΑΧΕΠΑ και οκτώ το «Σωτηρία»), ενώ στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται ο κ. Γιαννάκος είναι ότι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης το «αποδυτήριο των τραυματιοφορέων που δεν κλείνει καλά καλά η πόρτα» έχει μετατραπεί σε δωμάτιο για τον κορονοϊό! «Η πόρτα είναι στον διάδρομο της Παθολογικής Κλινικής μαζί με 57 άλλους ασθενείς» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξειδίκευση

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ανοίγει την Κερκόπορτα στον φονικό ιό, καθώς, αν εμφανιστεί κρούσμα «στα επείγοντα, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία των νησιών, από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών», υπάρχουν αμφιβολίες για τον βαθμό επάρκειας προσωπικού με εξειδίκευση.

Όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ βασίζονται σε έγγραφα των σωματείων και επισημαίνει ότι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προβεί σε 2.000 προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ ως κατεπείγουσες. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, οι εργαζόμενοι στα νησιά «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

Σοκ! Δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα όλοι οι επιβάτες στο καταραμένο πλοίο

Τουλάχιστον άλλα 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό Covid-19 καταγράφηκαν χθες ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία, ανοιχτά της Γιοκοχάμα.

Μάλιστα, μέχρι τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι 70 από τους 99 νέους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των επιβατών οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19 έφτασε τους 454, ο Ελληνοαμερικανός Μάθιου Σμιθ, που είναι εγκλωβισμένος στο «Diamond Princess» μαζί με τη σύζυγό του, αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του έχουν ελεγχθεί ακόμα για τον κορονοϊό.

Αρνητικά τα δείγματα των δύο Κινέζων στο Θριάσιο

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την περίπτωση των δύο νεαρών γυναικών από την Κίνα οι οποίες εισήχθησαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό.

Οι δύο Κινέζες έφτασαν στη χώρα μας από τη Σιγκαπούρη και το βράδυ της Κυριακής επισκέφθηκαν αρχικά με δική τους πρωτοβουλία ιδιωτική κλινική της Αθήνας, λόγω αδιαθεσίας και πυρετού.

Οι γιατροί που τις εξέτασαν έκριναν ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές κι έτσι με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ οι δύο αλλοδαπές μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο, όπου εισήχθησαν σε θάλαμο της πνευμονολογικής κλινικής. Το Θριάσιο Νοσοκομείο έχει οριστεί ως εκείνο που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για κορονοϊό, όταν το Αττικόν όταν δεν εφημερεύει.

Ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις, δείγματα από τις δύο νεαρές εστάλησαν χθες το πρωί στο Ινστιτούτο Παστέρ για περαιτέρω εξέταση. Αργότερα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν για κορονοϊό ήταν αρνητικά.

Εξαρχής οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτήριζαν «χαμηλής υποψίας» για κορονοϊό την περίπτωση των δύο γυναικών, ωστόσο το γεγονός ότι προήλθαν από τη Σιγκαπούρη, που είναι δεύτερη στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα, ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός.

Παραδοσιακά μαντζούνια made in China κατά του ιού

shutterstock 531064069

Στην παραδοσιακή ιατρική έφτασαν να στραφούν οι Κινέζοι επιστήμονες για να βρουν θεραπεία για την επιδημία του κορονοϊού Covid-19. Ενώ αναζητούν απεγνωσμένα θεραπεία ακόμη και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού HIV ή του ιού Εμπολα, ξεκίνησαν εκτεταμένη έρευνα για βότανο που χρησιμοποιούνταν ως παραδοσιακή θεραπεία πριν από 2.000 χρόνια.

Οι γιατροί «είδαν κάποια αποτελέσματα» χρησιμοποιώντας βότανα της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, δήλωσε στο Bloomberg ο νέος επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της επαρχίας Χουπέι, Γανγκ Χέσενγκ. Όπως επισημαίνει η «Daily Mail», η δήλωσή του είναι ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν οι γιατροί της Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού. Για να βελτιώσουν την υγεία όσων έχουν μολυνθεί, συνδυάζουν σύγχρονα φάρμακα και παραδοσιακά βότανα.

Την ίδια ώρα, τρεις μεγάλης έκτασης κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη στην Κίνα με στόχο την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου που θα προστατεύει από τον Covid-19. Οι δύο πρώτες έχουν επικεντρωθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη κατά του ιού HIV και του ιού Εμπολα.

Η τρίτη αφορά φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 χρόνια για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι αποτελεσματικό και εναντίον του κορονοϊού. Στα κινεζικά το αποκαλούν «σουάν-γκχουάνγκ-λιάν» και προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα του θάμνου Lian Qiao, που αποτελεί κινεζικό τύπο της φορσύθιας.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...