Με ελληνικό άρωμα τα προενταξιακά έργα υποδομής της Αλβανίας

Ελληνικό χρώμα έχει το εγχείρημα της προετοιμασίας της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γειτονική χώρα στο πλαίσιο του Μηχανισμoύ Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) -αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή υποστήριξης σε υποψήφια κράτη-μέλη-επέλεξε την κοινοπραξία των εταιρειών Hill International -Deloitte Albania και την ελληνικών συμφερόντων LDK για να παράσχει τεχνική βοήθεια στην αλβανική κυβέρνηση.

Το έργο

Τι αφορά η τεχνική βοήθεια; Την ενίσχυση της ικανότητας σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης έργων υποδομής στη χώρα, στο πλαίσιο του MΠΒ. Άλλωστε,ο ευρύτερος σκοπός του Μηχανισμού είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων της κρατικής διοίκησης, όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τομεακών προγραμμάτων και μεγάλων έργων υποδομής για τη διασύνδεση της χώρας με την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της προενταξιακής της διαδικασίας.

Ουσιαστικά οι σύμβουλοι θα υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων, τη Γραμματεία της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων της Αλβανίας, όπως και σειρά περιφερειακών θεσμικών οργάνων και φορέων επιφορτισμένων με την υλοποίηση έργων υποδομής σε στρατηγικούς τομείς, όπως μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια και επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, η κοινοπραξία με επικεφαλής την Hill International θα παράσχει τεχνική βοήθεια προς το αλβανικό δημόσιο, ως προς την μεθοδολογία σύνταξης και τυποποίησης των επενδυτικών προτεραιοτήτων σε προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επιλογής, ιεράρχησης, αξιολόγησης της βιωσιμότητας και αειφορίας των έργων υποδομής. Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης (υπουργεία και οργανισμοί που καταρτίζουν μελέτες σκοπιμότητας και συμμετέχουν στο σχεδιασμό, προμήθεια, υλοποίηση και παρακολούθηση έργων υποδομής.

Η LDK Consultants

Η LDK Consultants, που συμμετέχει στην κοινοπραξία με διευθύνοντα σύμβουλο το Σταύρο Δαμιανίδη, διαθέτει παρουσία εκτός από την Αθήνα, σε Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Λευκωσία, Βουκουρέστι και Ναϊρόμπι, με το χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει μεγάλα έργα, όπως η «κόκκινη» και η πράσινη γραμμή του μετρό σε Ντόχα και Κατάρ, η μαρίνα Αγίας Νάπας και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι σήμερα, η μελετητική εταιρεία που μετράει 50 χρόνια ζωής, έχει ολοκληρώσει περίπου 2.200 έργα σε 110 χώρες. Το 2018 τα έσοδα της LDK Consultants, σε επίπεδο ομίλου, διαμορφώθηκαν σε 14,6 εκατ., ενώ το 2019 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 17,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη η αξία των συμβολαίων τοποθετείται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις εντός Ελλάδας δεν ξεπερνούν το 20% έναντι της διεθνούς δραστηριότητας.