Εκτίμηση Ευρωκοινοβουλίου: ΝΔ 9 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 6, ΧΑ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ από δύο

Ένθερμη υποστήριξη της πρωτοβουλίας από μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών [flickr]

Έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για τις ευρωεκλογές, βασισμένη στις τελευταίες δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, καταγράφει τις τάσεις του εκλογικού σώματος ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου και ειδικά για τη χώρα μας από τα στοιχεία προκύπτει ότι η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 11.3%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%.
Στο 2,2% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, στο 1,3% η Λαϊκή Ενότητα και στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας.

Όσον αφορά τις έδρες που θα λάβει το κάθε κόμμα, το οποίο αποτελεί το στόχο της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έρευνα στα αναμένομενα βάσει δημοσκοπήσεων ποσοστά των κομμάτων, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ν.Δ. 36%                      (9 έδρες)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 24,7%         (6 έδρες)
Χρυσή Αυγή 8,6%    (2 έδρες)
ΚΙΝΑΛ 7,9%                 (2 έδρες)
ΚΚΕ 6,7%                      (2 έδρες)
Ένωση Κεντρώων 2,6%
Ελληνική Λύση 2,2%
ΑΝΕΛ 1,4%
ΛΑΕ 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας 1,2%
Άλλο 5,9%

Η έρευνα από το ευρωκοινοβούλιο αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά, και γίνεται, πλέον σε τακτική βάση μέχρι τις ευρωεκλογές, με την αξιοποίηση των ευρημάτων από εθνικές δημοσκοπήσεις . Δεν αφορούν δηλαδή ένα κλασικό γκάλοπ, αλλά ενα poll of polls με στόχευση την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που στην περίπτωση της Ελλάδας κυμαίνονται μεταξύ τελευτταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.