Επιστροφή στην προεδρία για τον Μίλο Τζουκάνοβιτς

[Boris Pejovic/EPA/EFE]

Μετά από δύο χρόνια απουσίας ο φιλοδυτικός ηγέτης Μίλο Τζουκάνοβιτς εξελέγη πρόεδρος του Μαυροβουνίου την Κυριακή (15 Απριλίου).

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς «είναι ο νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου» και «δεν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος», δήλωσε ο Μίλος Νίκολιτς, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρεία δημοσκοπήσεων Centre For Monitoring and Research (CeMI), ο Τζουκάνοβιτς αναμένεται να εξασφαλίσει το 53,8% των ψήφων, ενώ ο επιχειρηματίας Μλάντεν Μπογιάνιτς, έρχεται δεύτερος, καταλαμβάνοντας το 34,1% των ψήφων. Η δημοσκόπηση διεξήχθη βάσει των ψήφων που καταμετρήθηκαν σε ένα δείγμα εκλογικών κέντρων.

Έχοντας κυριαρχήσει την πολιτική στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία για σχεδόν 25 χρόνια, ο Τζουκάνοβιτς παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2016, ενώ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την επιστροφή του.

Στην Ποντγκόριτσα, όπου ζει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, οι γιγαντοαφίσες του Τζουκάνοβιτς, «ηγέτη, κρατικού ανδρός, προέδρου όλων των πολιτών», έχουν τη μερίδα του λέοντος στις διαφημιστικές πινακίδες, αφήνοντας λίγο χώρο στους έξι αντιπάλους του.

«Θα κερδίσω σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος επισκίασε την εκστρατεία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 20 άτομα δολοφονήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς αυτοκινήτων.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τζουκάνοβιτς ότι συνδέεται με τη μαφία, με τον ίδιο να  αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Ως πρόεδρος, θα κάνω ό, τι μπορώ … για να δώσω στην αστυνομία την εξουσία που θα της επέτρεπε να προστατεύει τους πολίτες από εκείνους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Τζουκάνοβιτς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπογιάνιτς, ο οποίος έλαβε την υποστήριξη των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ψήφισε με γνώμονα «να δοθεί ένα τέλος στη βασιλεία ενός αυτοκράτορα που θέλει να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε δικτατορία».

Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές σχεδίαζαν να απαγάγουν τον Τζουκάνοβιτς

Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρώσοι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία που ματαιώθηκε την προηγουμένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα στο Μαυροβούνιο, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν την απευθείας εμπλοκή της …

Ταυτόχρονα, επέκρινε τον κ. Τζουκάνοβιτς για το γεγονός ότι ήταν «ο δημιουργός της αστάθειας και του χάους που επικρατεί στους δρόμους του Μαυροβουνίου».

«Συμφωνώ με τον Τζουκάνοβιτς ότι το κράτος είναι ισχυρότερο από τη μαφία. Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω σε ποια πλευρά βρίσκεται ο ίδιος», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση θέλησε να μετατρέψει τη χώρα σε ρωσική επαρχία και να απειλήσει τον πολυπολιτισμικό τρόπο ζωής του Μαυροβουνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των μειονοτήτων της Κροατίας, της Αλβανίας και της Βοσνίας, οι οποίες αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος.