Μια φιλευρωπαϊκή δημοκρατική «αντιγέφυρα»

bridge

Ο πρώην Υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος προσπαθεί για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού δημοκρατικού πόλου.

Υφυπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη, Υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας το 1974 και σήμερα συνεχίζει να είναι δραστήριος έχοντας την βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση, έχει τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Αυτό εξάλλου δήλωσε και ο ίδιος σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής, με προφανή στόχο να δημιουργηθεί μια γέφυρα μεταξύ της μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής, που τίτλο είχε «Στοπ στην παρακμή», το λόγο πήραν η κα Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός Παιδείας, ο κος Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην Υπουργός Εμπορίου, ο κος Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην Βουλευτής Επικρατείας του Ποταμιού και ο καθηγητής Τζώρτζης Παγουλάτος, γνωστός για τα άρθρα του στην Καθημερινή και για τον φιλοευρωπαϊκό του προσανατολισμό.

Σε μια συζήτηση που συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο κα Λυμπεράκη (ΣΚΑΙ), οι ομιλητές, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, διαπίστωσαν την πλήρη ηθική παρακμή στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπου Αρχές και Θεσμοί παραπαίουν με κίνδυνο να καταρρεύσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Ανδρέας Ανδριανόπουλος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης, το οποία, όπως τόνισε, όχι μόνο αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων αλλά κλονίζουν και την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτόν τον ίδιο τον θεσμό που είναι η δικαστική εξουσία.

Από την πλευρά της, η κα Μαριέττα Γιαννάκου αναφέρθηκε στο σοβαρό πολιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και είπε ότι η παρούσα κατάσταση της ελληνικής εκπαίδευσης κάνει απαγορευτική τη συμμετοχή της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Αποκαλυπτικός στην ομιλία του υπήρξε ο κος Παναγιώτης Καρκατσούλης, οποίος με έμφαση υπογράμμισε ότι οι εταίροι και δανειστές μας αντί να συμβάλουν σε μια βαθιά μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, κυριολεκτικά κλείνουν τα μάτια μπροστά σε ένα όργιο προσλήψεων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα, αφενός μεν την άλωση της δημόσιας διοίκησης από τη σημερινή εξουσία και αφετέρου την υπονόμευση της όποιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα μπορούσαν να αναλάβουν στην Ελλάδα υγιείς πολιτικές δυνάμεις.

Στο επίπεδο αυτό, ο καθηγητής Τζώρτζης Παγουλάτος ανέπτυξε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην χρεωκοπία της χώρας και τόνισε με έμφαση ότι χωρίς υψηλού επιπέδου παραγωγικές επενδύσεις, τόνωση της εξωστρέφειας και ριζική αναμόρφωση του παραγωγικού ιστού, με δεδομένη τη δημογραφική παρακμή, η Ελλάδα θα μπει οριστικά στο περιθώριο των εξελίξεων. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική της υπόσταση και την ιστορική της παρουσία.

Με δεδομένα λοιπόν αυτά που προηγούνται, στην ομιλία του, ο κος Βασίλης Κοντογιαννόπουλος δεν πρότεινε μόνο μια βαθιά μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα τη μείωση των βουλευτών σε 250, αλλά ζήτησε να υπάρξει και μια ευρεία συνεργασία των πραγματικών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται τόσο στο χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και σε αυτόν της Κεντροδεξιάς.

Εν ολίγοις δηλαδή, ο πρώην Υπουργός ζήτησε να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ αυτών που παλαιότερα στήριξαν τον Κώστα Σημίτη και αυτών που στις μέρες μας έχουν ταχθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν παρέλειψε βέβαια ο κος Κοντογιαννόπουλος να αναφερθεί και στον Σταύρο Θεοδωράκη, του οποίου την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Το Ποτάμι την κρίνει θετικά.

Σημειώνουμε κλείνοντας, ότι στην εκδήλωση του πρώην Υπουργού εντυπωσιακές ήταν οι παρουσίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετά της συζύγου του Δάφνης, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, του πρώην Υπουργού Στέφανου Μάνου, του πρώην Υπουργού Τάσου Γιαννίτση, του πρώην Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Π. Θωμόπουλου, του καθηγητή Νίκου Μουζέλη και άλλων παραγόντων της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.