Σλοβακία: δεύτερος ο Σέφκοβιτς στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές

H Zuzana Čaputová [Jakub Gavlák/EPA]

Η Zuzana Čaputová κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας στις 16 Μαρτίου με περισσότερο από το 40% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει τον σοσιαλιστή Μάρος Σέφκοβιτς (SMER-SD) στον δεύτερο γύρο.

H Čaputová, δικηγόρος από το φιλελεύθερο Κόμμα της Προοδευτικής Σλοβακίας, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας εάν νικήσει τον Σέφκοβιτς, ο οποίος σημείωσε 18,7% μετά τη λήψη αδείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από τον πρώτο γύρο για την TV Markíza έδειξε ότι η Čaputová θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο εναντίον του Šefčovič κατά 64% έναντι 36%.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Η Čaputová έγινε γνωστή χάρη στη μακρόχρονη δικαστική της μάχη κατά ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός τεράστιου χώρου υγειονομικής ταφής, σχέδιο το οποίο περιελάμβανε τον επιχειρηματία Marian Kočner, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Jan Kuciak.

Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει ισχυρό προφίλ εξωτερικής πολιτικής, η Čaputová έχει υποστηρίξει μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ σε εξωτερικά και οικονομικά ζητήματα. Όσον αφορά τα quotas για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, ζήτημα που κατέλαβε κεντρική θέση στο δημόσιο διάλογο, η ίδια ανέφερε πρόσφατα στη EURACTIV.sk ότι δεν υποστήριζε αυτό το μέτρο αλλά ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Šefčovič παραμέμενει σταθερά αποστασιοποιημένος από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και από το πρόστιμο των 250.000 ευρώ για τις χώρες που αρνούνται να το εφαρμόσουν.

Ο Šefčovič τονίζει επίσης τον συντηρητικό του καθολικό προσανατολισμό και κατηγορεί την Čaputová ότι εκπροσωπεί μια «υπερ-φιλελεύθερη» ατζέντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να είναι ένα «δημοψήφισμα» για θέματα όπως τα δικαιώματα υιοθεσίας για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, τα οποία υποστηρίζει η Čaputová, αλλά λέει ότι δεν σχεδιάζει να τα προωθήσει εάν κερδίσει στις εκλογές. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)