Βόμβα: προειδοποίηση για ρώσικη ανάμειξη στις ελληνικές εκλογές του αμερικανού πρέσβη

O Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ

Στα κρούσματα ρωσικής παρέμβασης σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία και τις προσπάθειες της Ρωσίας να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, ο κ. Πάιατ διευκρίνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος», σε σχετική συνένετυξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Αρχικά, από λάθος του ΑΝΤ1, θεωρήθηκε ότι είπε «μπορώ τώρα να σας πω» (I can now tell you) ενώ ο αμερικανός πρεσβευτής λέει «δεν μπορώ να σας πω» (I can not tell you), όπως διευκρινίστηκε και από την απομαγνητόφωνηση που κυκλοφόρησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε οι Ελληνικοί θεσμοί και ο ελληνικός Τύπος που είναι αρκετά ισχυροί να είναι σε συναγερμό και να μπορέσουν να αντιδράσουν καταλλήλως» είπε ακόμη ο κ. Πάιατ.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο – ένα από τα πιο σημαντικά think tank των ΗΠΑ – θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν απόπειρες παρεμβάσεων ενόψει των ευρωεκλογών. «Οι εκλογές είναι στόχος κατασκοπικών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Ντέιμον Γουίλσον αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίο.

Το ακριβές κείμενο απομαγνητόφωνησης της συνένετυξης του κ. Πάιατ που κυκλοφόρησε από την Πρεσβεία και αναφέρεται στα σημεία που προκαλεσαν την αρχική σύγχυση από τη μετάφραση του μέσου που φιλοξενούσε τη συνέντευξη, έχουν ως εξής:

“Πρέσβη Πάιατ, ανησυχείτε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ελλάδα καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, οι τοπικές εκλογές και οι πολιτικές εκλογές;”

“Όπως είπα, όλες οι ανοιχτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε αυτό με τον σκληρό τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές μας εκλογές. Έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας, αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα της Ελλάδας, ο ελεύθερος τύπος της Ελλάδας – που είναι όλοι αρκετά ισχυροί – και είναι σε θέση να απαντήσουν.”

[το κείμενο, με το ακριβές περιεχόμενο της είδησης και διορθωμένο σε σχέση με την αρχική μετάδοση, επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης το πρωί της 6ης Μαρτίου 2018]