Στιβ Μπάνον: Γιατί θέλω τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της Euractiv.gr

[qz.com]

Από τις αρχές της 16ης Μαΐου, ο Stephen Bannon έχει εγκατασταθεί σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Bristol στο Παρίσι, όπου μία και μόνο διανυκτέρευση κοστίζει 2.000 ευρώ!

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, οικονομολόγος και ειδικός της επικοινωνίας, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Από το πολυτελές αυτό ορμητήριο, ο πρώην ακτιβιστής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά δήλωσή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», έχει βάλει στόχο να διαλύσει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στις σημερινές γεωπολιτικές και παγκοσμιοποιημένες συνθήκες», πιστεύει ο Αμερικανός πρώην προεδρικός σύμβουλος, «ο ευρωπαϊκός δρόμος προς την ενοποίηση, πριν απ’ όλα δεν εξυπηρετεί την Αμερική, όπως τη φαντάζεται η τωρινή διοίκησή της. Ο κόσμος αλλάζει και στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας, την Αμερική δεν τη συμφέρει να υπάρχει στο παιχνίδι μια ισχυρή Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η Ευρώπη σε κάποια ζωτικά θέματα βγάζει μόνη της τα μάτια της και ούτε αυτό είναι κάτι που αρέσει στην Αμερική.

»Πρέπει να αλλάξει λοιπόν η όλη κατάσταση και να επανασχεδιαστούν νέες γεωπολιτικές σχέσεις, με αφετηρία καινούργιες αντιλήψεις για το έθνος-κράτος και τον ρόλο του στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

»Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι, έχουμε πλέον μια αντιπαράθεση ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλουν ισχυρά έθνη-κράτη και στους άλλους που βλέπουν θετικά την παγκοσμιοποίηση. Δεν υπάρχει πλέον αντιπαράθεση δεξιάς και αριστεράς. Σήμερα έχουμε ανταγωνισμό του εθνικο-λαϊκισμού με τον φιλελευθερισμό της “παγκοσμιότητας”. Και το ερώτημά μου είναι “τι προσφέρει άραγε στον απλό άνθρωπο αυτός ο φιλελευθερισμός;”».

Η σκέψη του Bannon όμως δεν σταματά στο επίπεδο αυτό. Έχει και άλλες πτυχές και ο φορέας τους δεν τις κρύβει. Τουναντίον, αίσθησή μας είναι πως κάνει ό,τι μπορεί για να τις προβάλλει.

«Κάποιοι μού απονέμουν τον τίτλο του “ακροδεξιού λαϊκιστή”. Κάνουν μέγα λάθος. Με τα δικά τους ιδεολογικά κριτήρια, θεωρώ τον εαυτό μου αναρχο-φιλελεύθερο ακτιβιστή.

»Ο ακροδεξιός λαϊκισμός της Ευρώπης δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που εγώ πιστεύω. Οι Ευρωπαίοι δήθεν δημοκράτες, στην ουσία, θέλουν ένα παντοδύναμο κεντρικό κράτος στη βελγική πρωτεύουσα, εντός του οποίου θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια διαπλοκής. Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή την προοπτική.
Προσωπικά θα ήθελα ένα μικρό και ευέλικτο εθνικό κράτος, ικανό να ελίσσεται και να δημιουργεί. Αυτό είναι το μέλλον στον κόσμο μας και όχι οι βαριές κεντρικές γραφειοκρατίες… Άλλοι πάλι με κατηγορούν ότι χρηματοδοτώ τους ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς. Λάθος. Τους βοηθώ να βρουν πηγές χρηματοδότησης υπό συνθήκες διαφάνειας», τονίζει ο Bannon.

Και κάποιοι, όντως τείνουν ευήκοα ώτα σε αυτά που λέει με μεγάλες δόσεις πειστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, «όραμα» του Stephen Bannon είναι η διάδοση στην Ευρώπη της εθνικο-λαϊκιστικής προοπτικής ως λύση σε μείζονα προβλήματα της εποχής μας, με παγκόσμια εμβέλεια.

Την ώρα που μεγάλες δυνάμεις στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Βραζιλία θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι, μια Ευρώπη-νάνος θα ήταν για όλους πολύτιμο δώρο! Κάνουν ό,τι μπορούν για να αξιοποιήσουν τις στρεβλώσεις και τα θεσμικά κενά στις διαδικασίες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και το λαχάνιασμα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας.

Μια Ευρώπη πολυδιασπασμένη και ιδεολογικά διαιρεμένη, με το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρυσμένο από αυτήν, αλλά και κουρασμένη από την οικονομική κρίση, στο διαπραγματευτικό τραπέζι, είναι ό,τι καλύτερο για τον αναπτυσσόμενο αμερικανικό λαϊκισμό και τα δήθεν φιλελεύθερα ερείσματά του.

Τώρα βέβαια πόσοι τα καταλαβαίνουν όλα αυτά είναι μια άλλη ιστορία, την οποίαν προφανώς στην Ελλάδα θα τη μάθουμε όταν θα έλθει να μας τη διδάξει ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Έτσι απλά…