Μαθητική Προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη

mantoulides_school_prosomiosi_eurokoinovoulio_old_1 [Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη]

Την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θυμίζει για δύο μέρες το Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, καθώς 200 περίπου μαθητές της Α΄ Τάξης του Λυκείου 14 σχολείων από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια συμμετέχουν στο πρόγραμμα Προσομοίωσης Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου του Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών 570 01, Θέρμη, Θεσσαλονίκη ) συμμετέχουν τα εξής σχολεία: 1ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών «Άννα Κομνηνή», 2ο ΓΕΛ Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου», 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 5ο ΓΕΛ Καβάλας, 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΑΞΙΟΝ Ξάνθης, ΓΕΛ Σουφλίου, ΓΕΛ Σπετσών, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, γίνονται οι Εγγραφές των Συνέδρων καθώς και Εργασίες Επιτροπών – Συγγραφή Ψηφισμάτων – Προετοιμασία κειμένων ομιλιών, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν ένα παράλληλο πρόγραμμα με θέμα: «Τα εργαλεία της Microsoft στην εκπαίδευση».

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις 9.30 π.μ έως τις 16.30 μ.μ.. Θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης ενώ στους μαθητές βραβεία θα απονείμουν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Χάρης Κούντουρος.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση 14 επιτροπών, μία από κάθε σχολείο και η κάθε μία προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, δεκατέσσερα νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.