ΑΘΗΝΑ – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και της βίας

Kyriakos Mitsotakis [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

“Σε τρεις μήνες από τώρα, η χώρα θα αποκτήσει Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού”, ανακοίνωσε χθες (20 Ιανουαρίου) ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ιδρύσει Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, ενώ προγραμματίζεται επίσης μια δημόσια εκστρατεία ευασιθητοποίησης για την αποδόμηση βίαιων ιδεολογιών. “Γιατί,” σημείωσε ο Μητσοτάκης, “τίποτα θετικό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή των απλών πολιτών”.

Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης την κυβερνητική αντιεγκληματική πολιτική, λέγοντας ότι η ελληνική αστυνομία ενισχύεται με νέο προσωπικό και πόρους. Περιέγραψε τη νέα στρατηγική ως “ένα θεσμικό και στρατηγικό κείμενο για να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς οργανισμούς».”

Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια οικογένεια που έχει υποφέρει από τρομοκρατικές ενέργειες και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Το 1989, η εξαρθρωμένη πλέον τρομοκρατική οργάνωση της 17ης Νοέμβρη δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη, έναν νέο και πολλά υποσχόμενο πολιτικό και πρώην δημοσιογράφο, ο οποίος ήταν σύζυγος της μεγαλύτερης αδελφής του ΠΘ και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και πατέρας του σημερινού δήμαρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη.

Παρά τις 23 δολοφονίες (πολιτικών, επιχειρηματιών, βιομηχάνων, εκδοτών, δικαστών, Αμερικανών, Τούρκων και Βρετανών διπλωματών και αξιωματούχων) από τη 17η Νοέμβρη και άλλους τρομοκράτες στις δκαετίες του 1970, του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη που άλλαξε την άποψη (ή ανοχή) της κοινής γνώμης, οδηγώντας τελικά σε συλλήψεις το 2003 και καταδίκες των μελών της 17ης Νοέμβρη το επόμενο έτος.

Ο Μητσοτάκης εξελέγη ΠΘ με την υπόσχεση “Η Ασφάλεια Πρώτα” και η νέα στρατηγική σχεδιάζεται για να ενισχύσει την αίσθηση της δημόσιας ασφάλειας των πολιτών.