Ανησυχία για τη χορηγία της Coca-Cola στο Συμβούλιο της ΕΕ

Η χορηγία της Coca-Cola στο Συμβούλιο της ΕΕ εγείρει ερωτήματα [foodwatch]

Η ΜΚΟ ανέδειξε τη χορηγία της Coca-Cola στη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Το Βουκουρέστι λέει ότι όλα έχουν γίνει με διαφάνεια και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Μεταδίδει η EURACTIV Γαλλίας.

Οι φωτογραφίες με τα λογότυπα της Coca-Cola, που εμφανίζονται παντού στην εκδήλωση της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να προκαλούν έκπληξη αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις και η Coca-Cola είχε συνάψει συμφωνία με την Πολωνική Προεδρία ήδη από το 2011. Αυτή τη φορά η εταιρεία είναι «πλατινένιος χορηγός», μια ιδιότητα που δίνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν χορηγία ύψους 40.000 ευρώ που τους δίνει το δικαίωμα να προβάλλουν το διαφημιστικό τους υλικό.

Αυτό δεν καθιστά ευκολότερη την αποδοχή πολυεθνικών σε πολιτικές συνόδους κορυφής, ιδιαίτερα κατά την πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη δυσπιστία στα θεσμικά όργανα και την ανεξαρτησία τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Coca-Cola, λίγους μήνες πριν από την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, η οποία θα μπορούσε να εξετάσει την ιδέα της φορολόγησης στη ζάχαρη, καθώς και τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με τη διατροφική επισήμανση στις συσκευασίες τροφίμων.

Ως εκ τούτου, η ΜΚΟ ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θεσπίσει κανόνες για την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών συγκρούσεων συμφερόντων.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ και τη πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντίντσιλα, η Foodwatch ζήτησε επίσης να τερματιστεί αυτή η συνεργασία.

“Η χορηγία της Coca-Cola σε ένα από τα κύρια πολιτικά όργανα της Ευρώπης είναι απλά συγκλονιστική. Οι συγκρούσεις συμφερόντων και η επιρροή μιας τέτοιας χορηγίας από ένα βαρέων βαρών ανθυγιεινό φαγητό στην Ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και, τελικά, σε αυτό που τρώμε είναι απαράδεκτες”, δήλωσε η Karine Jacquemart, γενική διευθύντρια της Foodwatch Γαλλίας.

“Στον ιστότοπο της Ρουμανικής Προεδρίας υπογραμμίζεται ότι «η Προεδρία πρέπει, εξ ορισμού, να είναι ουδέτερη και αμερόληπτη κατά την άσκηση της εντολής της». Αυτή η ουδετερότητα δεν είναι μόνο προς τις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ευρύτερα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών”, ανέφερε η Οργάνωση στην ανοικτή επιστολή της.

“Η ουδετερότητα από την επιρροή και τα συμφέροντα των εταιρειών, για παράδειγμα, πρέπει να τηρείται αυστηρά. Ακόμη και η εμφάνιση σύγκρουσης συμφερόντων πρέπει να αποφευχθεί”, σημειώνεται στην επιστολή.

Παράλληλα, υπογραμμίζονται πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, και υποβάλλεται σειρά ερωτήσεων προς το Συμβούλιο.

Η Ρουμανική Προεδρία δήλωσε στη EURACTIV ότι “οι εταίροι και οι χορηγοί έχουν επιλεγεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή και την εφαρμογή χορηγιών” για την Προεδρία και οι κατευθυντήριες γραμμές καθώς και οι επιλεγμένοι εταίροι, δημοσιοποιήθηκαν.

“Επιπλέον, οι συνεργασίες που συμφωνήθηκαν, διευκολύνοντας τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, επίδραση ή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνουμε τον ρόλο μας ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ”, ανέφερε η Προεδρία.

“Έχουμε αναλάβει αυτόν τον ρόλο με την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί και πρόθυμοι να ενεργήσουμε ως έντιμοι διαμεσολαβητές και να βεβαιωθούμε ότι θα προχωρήσουμε στους τρέχοντες νομοθετικούς φακέλους με βάση τη συναίνεση. Το κάναμε μέχρι τώρα, παραμένουμε προσηλωμένοι να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο και δεν συμφωνούμε με εκστρατείες που βασίζονται σε υποθέσεις”, τόνιζουν.

Ο Τουσκ, που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν ήθελε να σχολιάσει. Το γραφείο τύπου του όμως, δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένας κανόνας που να περιορίζει αυτό το είδος εταιρικής σχέσης και ότι αυτό δεν ήταν ευθύνη του Συμβουλίου.

“Είμαι απόλυτα έκπληκτος”, δήλωσε ο Dennis De Jong, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Αριστερών Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE / NGL), ο οποίος υπέβαλε αίτημα διευκρίνισης στο Συμβούλιο. Πιστεύει ότι αυτός ο τύπος χορηγίας θα πρέπει να απαγορευθεί εντελώς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μείωση του κόστους διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνόδων κορυφής.

“Αν θέλουμε οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε σχέση με εμπορικές εταιρείες”, πρόσθεσε.

“Με σεβασμό στη διαφάνεια, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για μια διοργανική συμφωνία σχετικά με το μητρώο διαφάνειας”, συνέχισε ο De Jong.

“Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για τις μόνιμες αντιπροσωπείες αλλά φαίνεται ότι συμφωνούμε στο γεγονός ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων θα δημοσιεύονται”, εξήγησε. Επέμεινε επίσης ότι “η διαφάνεια δεν είναι αρκετή, πρέπει να απαγορεύσουμε εντελώς αυτές τις χορηγίες”.

“Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι υπουργοί που περιβάλλονται από τα gadgets και τα ποτά με το λογότυπο της Coca-Cola δεν θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα. Είναι γνωστό ότι η Coca-Cola ασχολείται εκτεταμένα με την άσκηση επιρροής στην ή εναντίον της Eυρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων και της υγείας. Συνεπώς, υπάρχουν πραγματικά εμπλεκόμενα συμφέροντα και κάθε σύγκρουση συμφερόντων πρέπει να αποφευχθεί”, κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

[επιμέλεια κειμένου στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη]