Νοτοπούλου: η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης για τις δύο χώρες (βίντεο)

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μετατρέψει την περιοχή των Βαλκανίων από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ένα έργο βασισμένο στην ειρηνική συνεργασία, δήλωσε δήλωσε στη EURACTIV.com την περασμένη εβδομάδα  η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε, η συμφωνία του ονοματολογικού ανοίγει το δρόμο για ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης.

“Είναι γνωστό ότι οι δομές των οικονομιών των δύο χωρών αλληλοσυμπληρώνονται, άρα δεν υπάρχουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού – το αντίθετο. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τις εξαγωγές”, σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Πρόσθεσε δε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι άριστοι εμπορικοί εταίροι και ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων τίθενται έργα όπως σιδηροδρομικές συνδέσεις και δίκτυα μεταφορών, κοινωνικές δομές και υποδομές.

“Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα νέο σκηνικό στα Βαλκάνια”, σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Η οσμή της άκρας δεξιάς

Η ίδια υπενθύμισε ότι τόσο οι δύο κυβερνήσεις όσο και οι λαοί των δύο χωρών αγωνίζονται προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα σε σχέση με τη συμφωνία, αλλά υπογράμμισε τον κίνδυνο από την άνοδο των ακροδεξιών φωνών.

“Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήσαμε φαινόμενα τρομακτικά, φαινόμενα που μας γύρισαν πάρα πολύ πίσω. Βγήκε, αν θέλετε, η άσχημη οσμή της ακροδεξιάς από τους “βόθρους” της Θεσσαλονίκης”, ανέφερε.

“Υπήρξε η προσπάθεια να τραμπουκίσουν το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης δημόσια. Υπήρξαν αφίσες που αποκήρυτταν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία. Υπήρξαν δολοφονικές επιθέσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εν προκειμένω μερίδιο ευθύνης λόγω της στάσης της επί του θέματος.

“Θυμόμαστε όλοι στην αρχή του 2018 ποιά ήταν ακριβώς η στάση της Νέας Δημοκρατίας και πώς ξαφνικά χωρίς λόγο, χωρίς έλλογα επιχειρήματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ιστορική ή πολιτική, πώς μετατράπηκε σε πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ την ίδια ώρα έδινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τα διαπιστευτήρια του ο κ. Μητροτάκης”, σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV.com, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να σχολιάσει.