The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

The Capitals by Euractiv Network - Η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας [ROBERT GHEMENT/EPA]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ένα “επικίνδυνο” πράγμα. Η Ρουμάνα πρωθυπουργός Viorica Dăncilă είπε ότι η απειλή του άρθρου 7 εναντίον της χώρας της είναι «επικίνδυνο πράγμα».

Σε επιστολή που υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προειδοποίησε τις ρουμανικές αρχές για την πιθανότητα ενεργοποίησης του άρθρου 7 των συνθηκών της ΕΕ, της βαρύτερης τιμωρίας για το κράτος δικαίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάργηση των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο για ένα κράτος μέλος.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ποινικοί δικονομία “διακυνδυνεύουν τη δημιουργία μιας de facto ατιμωρησίας για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων διαφθοράς”.

Παρά το γεγονός ότι ο Timmermans είναι ο επικεφαλής υποψήφιος για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας, η Dăncilă είπε ότι ήταν απογοητευμένη με την επιστολή καθώς ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

“Θα απαντήσω στον κ. Timmermans και θα ζητήσω η χώρα μου και ο λαός της Ρουμανίας να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης και του σεβασμού που λαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες”, δήλωσε η Πρωθυπουργός.

Αύξηση του ΑΕΠ άνω των προσδοκιών: Η οικονομία της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την τελευταία ίδια περίοδο. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 1,3%, και τα δύο στοιχεία ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% για ολόκληρο το 2019, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε 3,3% από το προηγούμενο 3,8%. (EURACTIV.ro)

///

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η ανάπτυξη επιστρέφει. Η γερμανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης και της κατασκευαστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,7%. Και τα δύο στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Το αντισημιτικό έγκλημα σε άνοδο: Το αντισημιτικό έγκλημα αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% στη Γερμανία το προηγούμενο έτος, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer. Υποστηρικτές των ακροδεξιών ομάδων διαπράττουν περίπου το 90% των 1.800 περιστατικών, ενώ τα κύρια αδικήματα περιλαμβάνουν λόγο μίσους, αντισημιτικό γκράφιτι και εμφάνιση απαγορευμένων σημείων όπως η σβάστικα. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

ΠΑΡΙΣΙ

Τα μαθηματικά των κίτρινων γιλέκων. Έξι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, οι οικονομικές συνέπειες εξακολουθούν να εξετάζονται. Οι διαδηλώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις μικρές επιχειρήσεις και κόστισαν περίπου το 0,2% της γαλλικής ανάπτυξης (4 δισ. Ευρώ) την περίοδο 2018-2019, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας Bruno Le Maire.

Αλλά το κίνημα έχει επίσης μια θετική πλευρά: έκτακτα οικονομικά μέτρα θα αναδιανείμουν 10 δισ. Ευρώ σε νοικοκυριά το 2019. Αυτή είναι μια ώθηση για την αγοραστική δύναμη που θα αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Γαλλίας κατά 0,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Γαλλικό Οικονομικό Παρατηρητήριο (OFCE).

Γαλλία Insoumise. Ένας νεαρός περιφερειακός σύμβουλος του κόμματος “La France Insoumise” του Jean-Luc Mélenchon κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να επιλέξουν το ακροδεξιό εθνικό κόμμα Rassemblement κατά τις εκλογές της ΕΕ. Ο νεαρός πολιτικός είπε ότι το κόμμα της Marine Le Pen ήταν “το μόνο κυρίαρχο ψηφοδέλτιο που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Γαλλίας και είναι σε θέση να εμποδίσει τον Εμμανουέλ Μακρόν”. (EURACTIV.fr)

///

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η θλίψη του Καταλανού υποψηφίου του Σάντσεθ. Καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα θέλουν να ασκήσουν βέτο στο περιφερειακό κοινοβούλιο, για τον αρχηγό των Καταλανών Σοσιαλιστών (PSC), Miquel Iceta, ως περιφερειακό γερουσιαστή. Αυτό θα τον εμπόδιζε να πάρει την προεδρία της Γερουσίας της Ισπανίας, ανέφεραν ισπανικά ΜΜΕ.

Οι αποσχιστές κατηγορούν τη Γερουσία ότι δίνει το πράσινο φως για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις αρμοδιότητες μιας αυτόνομης κυβέρνησης. Εφαρμόστηκε μετά τη μονομερή και παράνομη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δήλωσε ότι η απόφαση των αυτονομιστών ήταν “ένα βέτο στη συνύπαρξη, την κατανόηση και το διάλογο” (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Άχρωμη συζήτηση. Ο σοσιαλιστής ηγέτης και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου  Elio Di Rupo και ο φιλελεύθερος διάδοχός του Charles Michel συμμετείχαν σε τηλεοπτικό debate αλλά οι διαφορές μεταξύ τους ήταν ελάχιστες. Ο Di Rupo επέμεινε σε ένα “προοδευτικό πρόγραμμα”, καθώς οι Βέλγοι “υπέφεραν αρκετά”. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

///

ΡΩΜΗ

Πρόβλημα για μία κεντροδεξιά ευρωβουλευτή. Η απερχόμενη ευρωβουλευτής της Forza Italia Lara Comi βρίσκεται υπό έρευνα για εικαζόμενη παράνομη χρηματοδότηση. Ο εισαγγελέας κατηγορεί την Ιταλίδα νομοθέτρια ότι έλαβε € 31.000 από τον πρόεδρο της ένωσης επιχειρηματιών της Λομβαρδίας. Η Comi είναι επί του παρόντος υποψήφια για τρίτη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύσκολη δουλειά για την κυβέρνηση. “Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα αποφύγουμε την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte. Η Ιταλία πρέπει να βρει 23 δισ. Ευρώ για να αποφύγει τις μη δημοφιλείς αυξήσεις του ΦΠΑ. Μετά το σχόλιο του Conte, ο δεξιός ηγέτης της Lega Matteo Salvini απέκλεισε κάθε πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Tusk στη Βαρσοβία, και πάλι. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετάσχει σε μια πορεία που οργανώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Βαρσοβία από τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό, μια μεγάλη φιλευρωπαϊκή δύναμη της αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τουσκ έχει εντείνει τις παρουσίες του στην Πολωνία καθώς εξερευνά τις επιλογές επιστροφής στην πολιτική της Πολωνίας μετά τη λήξη της θητείας του Συμβουλίου στο τέλος του έτους. (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Ο Φίκο είναι ακόμη υπό προστασία. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παραίτησή του, ο πρώην Σλοβάκιος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο εξακολουθεί να απολαμβάνει κρατικής ασφάλειας, ενώ η συνήθης περίοδος για την προστασία αυτή είναι 90 ημέρες μετά την αποχώρησή του. Ερωτηθείς γιατί έχει ακόμα ανάγκη ασφάλειας, ο Φίκο απάντησε: «Είτε υπάρχουν λόγοι είτε δεν υπάρχουν. Ίσως θα προτιμούσατε αν κάποιος με σκότωσε, και είμαι σοβαρός εδώ. Θέλω να πω ότι είμαι πεπεισμένος ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Οργανισμό για την προστασία των συνταγματικών επισήμων” (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

ΠΡΑΓΑ

Τσέχοι στο Δικαστήριο. Το ΔΕΚ έχει ξεκινήσει ακροάσεις κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με τις ποσοστώσεις μετακόμισης προσφύγων. Η Επιτροπή παρέπεμψε τις τρεις χώρες στο δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις. Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι δεν μετεγκατέστησαν αιτούντες άσυλο για λόγους ασφαλείας και ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης δεν λειτούργησε. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

///

ΑΘΗΝΑ

Τα μέτρα ανακούφισης του Τσίπρα: Τα κυριότερα κόμματα της Ελλάδας υποστήριξαν στο κοινοβούλιο τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης (περικοπές ΦΠΑ, χαμηλά επιδόματα συνταξιούχων κλπ), παρόλο που οι δανειστές της χώρας δεν έχουν ακόμη αντιδράσει επίσημα. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ένα πλεόνασμα 3,5% φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομίας απάντησε ότι το επιχείρημά του είναι αβάσιμο.

Γαλάζιες Σημαίες. Η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ 47 χωρών στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» για το 2019, καθώς 515 ελληνικές παραλίες και 15 μαρίνες κέρδισαν το ετήσιο εθελοντικό οικολογικό διεθνές βραβείο ποιότητας. (Θεόδωρος Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Υποστήριξη για τον Timmermans. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, άφησε την πόρτα ανοικτή η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον σοσιαλιστή Frans Timmermans για την προεδρία της Επιτροπής. “Θα υποστηρίξουμε τον πιο προοδευτικό υποψήφιο που μπορεί να λάβει υποστήριξη από το Συμβούλιο και την ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, δήλωσε. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

///

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Κύπρος εκνευρίζεται με τους Βρετανούς. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξέσπασε εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος αμφισβητεί τα υπεράκτια οικονομικά δικαιώματα της Κύπρου. Ο Ντάνκαν δήλωσε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες για αέριο με γεώτρηση έξω από την Κύπρο δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε περιοχές “όπου η κυριαρχία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση”. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ προειδοποίησε την Τουρκία για τα δικαιώματα της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

///

ΣΟΦΙΑ

Πρώην συνεργάτες της μυστικής υπηρεσίας. Επτά βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν συνεργάτες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διακυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (3), ακολουθούμενο από το Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας ή IMRO-BNM (2) και από ένας από τους υποψηφίους από τον “Συνασπισμό για τη Βουλγαρία” και την “Volya”. (Εταίρος της EURACTIV Dnevnik).

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ακόμη δεν είναι μια επιχειρηματική χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Global Entrepreneurship Monitor, η Κροατία δεν είναι ακόμη μια επιχειρηματική χώρα, κυρίως λόγω της ποιότητας του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος: το ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι απαιτητικό και πολύπλοκο και υπάρχει έλλειψη ποιότητας συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών και ερευνητικών τομέων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Σιδηροδρόμος της ΕΤΕπ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε στη Σλοβενία δάνειο ύψους 250 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που είναι το μεγαλύτερο έργο εφοδιαστικής στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία. Η διοίκηση του λιμανιού του Koper, όπου θα επεκταθεί ο σιδηρόδρομος, ανακοίνωσε επίσης ότι κέρδισε τον διαγωνισμό της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler για τρίτη φορά: το Koper θα παραμείνει το λιμάνι εξαγωγής της Mercedes και άλλων πολυτελών οχημάτων στη Μέση Ανατολή και την Ασία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ανάπτυξη 3,5%. Η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας εκτιμά το ΑΕΠ του τρέχοντος έτους στο 3,5% και αναμένει να αυξηθεί στο 4% τα επόμενα χρόνια. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλός και σταθερός τα επόμενα δύο χρόνια. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο ήταν 3,1%. (Beta-EURACTIV.rs)

***

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά από τον Σαράντη Μιχαλόπουλο και τον Sam Morgan]