Γιούνκερ: Η συμμετοχή του Όρμπαν στο ΕΛΚ αποτελεί πρόβλημα

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Ως «πρόβλημα» χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Ορμπάν, στο ΕΛΚ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Την Πέμπτη (6 Σεπτεμβρίου), ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε για τη συνεχιζόμενη προσχώρηση του Fidesz στο κεντροδεξιό ΕΛΚ. «Ναι, για μένα αυτό είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά του Όρμπαν ζητά το ΕΚ

Την έναρξη της διαδικασίας για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας περί παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης, συνέστησε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέστησε τη Δευτέρα (25 Ιουνίου).

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία ενώπιον των Ευρωβουλευτών αναφορικά με την πιθανότητα ύπαρξης κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Στη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, οι Ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν  τη σχετική έκθεση με την οποία η Ουγγαρία ενδέχεται να στερηθεί το δικαίωμα ψήφου της στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «ευνοϊκή μεταχείριση σε θέματα θεμελιωδών αξιών».

Η ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να δώσει στα μέλη του ΕΛΚ «τροφή για σκέψη» λίγο πριν από την επερχόμενη Σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ και πριν από το συνέδριο του Ελσίνκι τον Νοέμβριο, όπου τα μέλη θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής.