Η «προοδευτική συμμαχία» ένα βήμα πιο κοντά στις Ευρωεκλογές

[Sarantis Michalopoulos]

Κοινές συνομιλίες με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου πραγματοποίησαν για πρώτη φορά οι ηγέτες των Σοσιαλιστών (S&D), της Ομάδας των Πρασίνων και των Αριστερών (GUE/NGL), προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.

Μιλώντας σε διάσκεψη που διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία, μια άτυπη ομάδα βουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες –Ούντο Μπούλμαν (S&D), Σκα Κέλερ (Πράσινοι) και Γκάμπι Τσίμερ (GUE-NGL)- υπογράμμισαν την ανάγκη για την επίτευξη προοδευτικής συμμαχίας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, που πιέζει για μια τέτοια συμμαχία, δήλωσε στη EURACTIV ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα.

«Η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας για την οργάνωση αυτής της συνάντησης θα είναι επιτυχής μόνο εάν θεωρηθεί αρχικό ξεκίνημα για μια διαδικασία έντονης προοδευτικής σύγκλισης των τριών πολιτικών ομάδων γύρω από κοινές αποστολές», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο στόχος δεν ήταν μόνο να καταπολεμηθεί το ακροδεξιό και το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αλλά να επιτευχθούν συγκεκριμένοι προοδευτικοί στόχοι στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο κ. Παπαδημούλης, μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχουν ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των διαιρεμένων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης και τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας πριν από τις Ευρωεκλογές.

Παπαδημούλης: Στόχος η δημιουργία προοδευτικής συμμαχίας πριν από τις Ευρωεκλογές

Σειρά πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας μεταξύ των κατακερματισμένων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης πριν από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ξεκινούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Χρησιμοποιώντας παρόμοια ρητορική, οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος κυβερνητικού μοντέλου της ΕΕ ως του μοναδικού τρόπου να σταματήσει η ακροδεξιά στροφή μετά τις Ευρωεκλογές.

«Ήλπιζα για αυτό το γεγονός εδώ και πολύ καιρό, έτσι ώστε οι προοδευτικοί να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, για να δούμε σε ποια σημεία συμφωνούμε και να καθορίσουμε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά την επόμενη εντολή», δήλωσε ο κ. Μπούλμαν.

Όπως ανέφερε, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση και ο επιθετικός καπιταλισμός αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της ανάπτυξης των κοινωνιών μας, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός.

«Είναι αρκετό; Όχι. Πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι ‘’ναι η Ευρώπη είναι η απάντηση’’, αλλά όχι αυτή η Ευρώπη στην οποία βρίσκεστε, η Ευρώπη χρειάζεται ριζική αλλαγή», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια Ευρώπη που δεν προορίζεται για τις αγορές, αλλά για τις ανάγκες των πολιτών και θα εμποδίζει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής δομής».

Επιπλέον, ο κ. Μπούλμαν τόνισε την ανάγκη για μια «οικολογική μετάβαση του καπιταλισμού», η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων.

«Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνει ο Μακρόν τη στιγμή που προσπαθεί να διαμορφώσει μια περιβαλλοντική πολιτική για τους λίγους και όχι για τους πολλούς».

Αναζητώντας πλειοψηφίες στο Συμβούλιο της ΕΕ

Από την πλευρά της, η Σκα Κέλερ σημείωσε ότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η φιλοπροοδευτική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι για να υλοποιηθεί στην πράξη, θεωρείται κρίσιμος ο ρόλος που διαδραματίζουν πλειοψηφίες σε επίπεδο κρατών μελών.

«Αν θέλουμε να πάμε την Ευρώπη προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πλειοψηφίες στο Συμβούλιο της ΕΕ». «Πρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας, θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι αντί να κυνηγάμε την ακροδεξιά ρητορική. Πρέπει να έχουμε ένα προοδευτικό Συμβούλιο της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής στην Επιτροπή

Έτοιμοι να επιλέξουν τον επόμενο Spitzenkandidat για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πρασίνων σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 23-25 Νοεμβρίου

Τέλος, η Γκάμπι Τσίμερ, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν αποτελούν «εχθρό» των αριστερών κομμάτων, αναφέρθηκε στο μανιφέστο του Ventotene, που γράφτηκε από τον Altiero Spinelli και τον Ernesto Rossi όταν ήταν φυλακισμένοι στο ιταλικό νησί Ventotene κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη αληθινής σοσιαλιστικής φύσης, η οποία θα συγκεντρώνει τις αξίες μας πάνω στα κοινωνικά δικαιώματα, τα οικολογικά πρότυπα και τη δημοκρατία», σημείωσε η κ. Τσίμερ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η προοδευτική συμμαχία δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα πολιτικά κόμματα, αλλά να προσεγγίζει και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Διαφορετικά, η μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό θα χαθεί.

Παπαδημούλης: Κρίσιμες οι ευρωεκλογές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες και οι αναποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 τόνισε σε συνέντευξή του στη EurActiv, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.