15 εκατ. ευρώ για θέρμανση και ψύξη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

[KMP Engineers]

Δράσεις για θέρμανση και ψύξη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Combining Renewable Technologies for a Renewable District Heating and/or Cooling System.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρει 70% χρηματοδότηση στην υποστήριξη έργων στον τομέα του περιβάλλοντος και της γεωργίας.

Ειδικότερα, η παρούσα προτεραιότητα αποσκοπεί στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στον ενεργειακό τομέα – παράλληλα με την εξασφάλιση αποτελεσματικότερης χρήσης ενέργειας, την ασφάλεια στην παροχή ενέργειας, τις προσιτές τιμές και τον χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο – είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια που απαιτεί δραστηριότητες Ε&Κ σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται στην παρούσα πρόσκληση πρέπει να παρέχουν:

1) από πλευράς προσφοράς, φθηνότερες και πιο αποδοτικές τεχνολογίες παραγωγής (π.χ. τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας) οι οποίες θα είναι καλύτερα ενσωματωμένες σε διάφορα επίπεδα του ενεργειακού συστήματος.

2) ένα πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων προσιτών και ολοκληρωμένων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας), λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και τις μελλοντικές δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

3) από πλευράς ζήτησης, αύξηση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης και παροχή μέσων που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη μετάβαση στην ενέργεια.

4) καλύτερη κατανόηση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στις οποίες λαμβάνει χώρα η ενεργειακή μετάβαση που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εμποδίων.

5) αυξημένη προσέλκυση καινοτομίας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής, της προετοιμασίας για την υλοποίηση των επενδύσεων και της στήριξης για την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Τέλος, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε μη Κερδοσκοπικούς ή μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς επίσης σε Ερευνητές και Ερευνητικά Κέντρα.

Μεταξύ των δημόσιων φορέων συμπεριλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, η Κεντρική Κυβέρνηση και οι Κρατικοί Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 11/12/2018 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.