Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας: η Κομισιόν αναζητά τον διάδοχο της Αθήνας για το 2019

Ο Επίτροπος Carlos Moedas

Η Επιτροπή προκήρυξε χθες τον διαγωνισμό για το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας» 2019.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στις πόλεις με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας, οι οποίες βρίσκουν συμμετοχικούς τρόπους να συνδέουν τους πολίτες, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία νέων λύσεων που θα προσφέρουν κοινωνικά οφέλη σε όλους.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, κήρυξε επίσημα την έναρξη του φετινού διαγωνισμού στην Αθήνα, την πρωτεύουσα που κέρδισε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2018.

Ο Επίτροπος Μοέδας δήλωσε: «Τα βραβεία ‘‘Πρωτεύουσα Καινοτομίας‘‘ αφορούν τόσο τις ιδέες και τα εργαλεία, όσο και τις δυνατότητες των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης της πόλης τους. Οι προηγούμενες νικήτριες αποτελούν πραγματικά πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανυπομονώ να δω πολλές υποψηφιότητες από πόλεις που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα οξύτερα προβλήματά τους και για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους.»

Το Βραβείο Πρωτεύουσας Καινοτομίας, γνωστό και ως iCapital, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» της ΕΕ.

Φέτος, ο διαγωνισμός διαρκεί έως τις 6 Ιουνίου και αφορά πόλεις, με πληθυσμό τουλάχιστον 100 000 κατοίκων, στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου.

Η νικήτρια πόλη θα λάβει, όπως και οι προηγούμενες νικήτριες (Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Αθήνα) 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει και να προωθήσει τις καινοτόμες δράσεις της, ενώ οι επικρατέστερες υποψήφιες θα λάβουν 100 000 ευρώ για να ενισχύσουν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης του βραβείου iCapital – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας:

Οι πόλεις κρίνονται ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις.

Οι λύσεις αυτές μπορούν να είναι ολοκληρωμένες ή συνεχιζόμενες, αλλά πρέπει να έχουν εφαρμοστεί κατά το έτος που προηγείται της έναρξης του διαγωνισμού ή το έτος του ίδιου του διαγωνισμού.

Οι πόλεις θα πρέπει να δείξουν πώς δημιούργησαν τις συνθήκες για την καινοτομία:

  • Κάνοντας πειράματα σε καινοτόμες ιδέες, διαδικασίες, εργαλεία και μοντέλα διακυβέρνησης, ως δοκιμαστικό κρεβάτι για την καινοτομία
  • με εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία καινοτομίας και τη διασφάλιση της υιοθέτησης των ιδεών τους
  • διευρύνοντας την ελκυστικότητα της πόλης ώστε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις
  • ενισχύοντας τους πολίτες προσφέροντας συγκεκριμένη και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών

Οι αιτήσεις κρίνονται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη.

Η Αθήνα παραδίδει την σκυτάλη για το 2019

Η Αθήνα (Ελλάδα) ήταν η περυσινή νικήτρια του βραβείου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας. Το 2018 είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας. Την «πρωτιά» της Αθήνας στον περυσινό διαγωνισμό ακολούθησαν ως επιλαχούσες πόλεις οι Ώρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία).

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017).

Γιατί όμως επιλέχθηκε η Αθήνα για βράβευση πέρυσι; Ο Δήμος Αθηναίων δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία και στο πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοιχθεί στον κόσμο, υποστήριξαν οι τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και του μεγαλύτερου ελληνικού Δήμου. Ορισμένες από τις καινοτομίες που προωθούνται και αποτέλεσαν κριτήριο της βράβευσης είναι:

Το έργο POLIS², το οποίο στοχεύει στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και δίνει ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.

Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ενός ιστορικού κτιρίου 90 ετών με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αγορά σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος με τη μετατροπή του σε δημοφιλή χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, μετά από κοινή απόφαση του δήμου και της τοπικής κοινότητας.

Η πρωτοβουλία «Curing the limbo», η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την προσφορά μαθημάτων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και την τεχνολογία, καθώς και την προώθηση εφαρμογών της βιώσιμης καινοτομίας όπως των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία «This is Athens», στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε ορισμένους από τους 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2017.

Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.

Δείτε εδώ το βίντεο της υποψηφιότητας, τότε, της Αθήνας: