Brexit: H (αβέβαιη) επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία – Βαρύ κλίμα στο Λονδίνο

Brexit WESTMINSTER [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η συμφωνία υπάρχει, αλλά τα αγκάθια παραμένουν. Οι Ιρλανδοί Προτεστἀντες Ενωτικοί του κόμματος DUP επιμένουν να αντιστέκονται, απειλώντας να καταψηφίσουν την συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής το Σάββατο. Από κοντά κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προανήγγειλε πως επίσης το Κόμμα των Εργατικών θα την καταφηφίσει. Το ερώτημα είναι τι αναμένει ο Μπόρις Τζόνσον από τη Βουλή.

Οι επιλογές του Μπόρις Τζόνσον

Το κλίμα στο Ουέστμινστερ είναι βαρύ. Όπως έχει η κατάσταση, ο πρωθυπουργός δεν έχει έως αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει ικανό αριθμό βουλευτών, ώστε να περἀσει η συμφωνία του. Χωρίς τους 10 βουλευτές του DUP είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν  ασφαλείς προβλέψεις για το κρίσιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σαββἀτου.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κατορθώσει να πείσει  το DUP η συμφωνία θα περἀσει με μόλις έναν βουλευτή διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία για την κυβέρνηση θα συνίσταται σε όλους τους 279 Συντηρητικούς βουλευτές, σε 15 ανεξάρτητους Συντηρητικούς από την ομάδα των 21 που διεγράφησαν από το κυβερνών κόμμα, σε

Δέκα βουλευτές του DUP και σε επτά αντάρτες των Εργατικών που εκλέγονται σε έδρες στις οποίες υπερίσχυσε το Brexit, στο δημοψήφισμα του 2016.
Σε περίπτωση απώλειας των 10 βουλευτών του DUP o Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί 19 διαρροές από το Εργατικό Κόμμα, στόχος εξαιρετικά δύσκολος να πραγματοποιηθεί.

Αλλαγή ισορροπιών

Πώς θα αλλάξουν οι παρούσες ισορροπίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο; Μία πιθανότητα είναι το Ευρωπαικό Συμβούλιο να ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα  χρονική παράταση στο Brexit. Εάν το κάνει και εφόσον δεν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, η άρνηση της πλειοψηφίας των Bρετανών βουλευτὠν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της κυβέρνησης θα βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χάος μετά την 31η Οκτωβρίου, που λήγει η παρούσα παρἀταση. Αυτό το καταστροφολογικό σενάριο θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει πολλους βουλευτές να σκεφτούν πολύ καλά το που μπορεί να οδηγήσει η αρνητική ψήφος τους. Είναι βεβαίως ένα ακραίο σενάριο και είναι γνωστή η δυσανεξία του Ευρωπαικού Συμβουλίου σε οτιδήποτε ακραίο.

Η άλλη πιθανότητα είναι την τελευταία στιγμή να υποχωρήσει το DUP. Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πώς θα πειστούν οι Προτεστάντες Ενωτικοί, μιας και πλέον δεν υπάρχει έδαφος αλλαγών σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί. Τέλος, σε περίπτωση αδιεξόδου η ἐσχἀτη λύση για τον Μπόρις Τζόνσον είναι να θἐσει την Συμφωνία του σε Δημοψήφισμα ή να πάει σε εκλογἐς με  σημαία την συμφωνία.

Μετά από 3,5 χρόνια οι Βρετανοί βουλευτές, η ΕΕ και κυρίως ο βρετανικός λαός έχουν κουραστεί από το σήριαλ του Brexit και επιθυμούν να αλλάξουν σελίδα. Το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία προϊδεάζει πως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Μπόρις Τζόνσον θα αποσπάσει το αποτέλεσμα που θέλει στο Κοινοβούλιο το Σάββατο.

Τι έγινε χθες

Την ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου για το Brexit, από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

«Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουασιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω παράταση, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμάσμενη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί, «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου.

«Προσωπικά νιώθω θλίψη. Στην καρδιά μου θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής. Ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει το Ην. Βασίλειο. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστετεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαοφρετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. «Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Γιούνκερ: Η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη νέα συμφωνία

johnson - juncker [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ χθες Πέμπτη ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.