The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

the-capitals

the-capitals [EPA/OLIVIER HOSLET]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα πώς σκοπεύει να οργανώσει τις ακροάσεις επιβεβαίωσης των 26 υποψηφίων Επιτρόπων. Πρόκειται για ένα από τα highlights της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και προϋπόθεση για την Ολομέλεια να διεξάγει ψηφοφορία για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Renew Europe, η κεντρώα πολιτική ομάδα με επικεφαλής το En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχει σαφή άποψη για το πώς θα πρέπει να διεξάγονται οι ακροάσεις.

«Δεν τίθεται θέμα ότι οι ακροάσεις των αντιπροέδρων της Επιτροπής πραγματοποιούνται πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων», δήλωσε ο Πασκάλ Κανφίν, πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.

«Για εμάς, αυτό είναι μια απόλυτη κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Canfin, λέγοντας ότι το Renew είναι κάθετα αντίθετο σε μια τέτοια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, προστατεύει τους υποψηφίους από τις δύσκολες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, διασφαλίζοντας ότι θα περάσουν εύκολα από τις συνήθως δύσκολες ακροάσεις .

Δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγονται οι ακροάσεις των αντιπροέδρων της Επιτροπής. Ο πρώτος (και τελευταίος) χρόνος που συνέβη αυτό, το 2014, οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής πέρασαν ακροάσεις από τη Διάσκεψη των Προέδρων, την ανώτατη αρχή του Κοινοβουλίου, η οποία συγκεντρώνει τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων της Ολομέλειας.

Αλλά για τον Canfin και το Renew, η εφαρμογή διπλών στάνταρτ θα ήταν απαράδεκτη. Εξάλλου, θα ήταν αδιανόητο τόσο ισχυροί αξιωματούχοι να μην περάσουν από την εξέταση των επιτροπών.

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Canfin στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, ανέφερε ότι άλλες πολιτικές ομάδες – το κεντροδεξιό EPP, το Συντηρητικό ECR και η άκρα δεξιά – θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να προστατέψουν ορισμένους αντιπάλους από σκληρές ερωτήσεις.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον Canfin, εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές του S&D, που θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τους συντηρητικούς, προκειμένου να προστατεύσουν τον κύριο υποψήφιο τους Frans Timmermans, ο οποίος ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μια πηγή του S&D δήλωσε στο EURACTIV ότι θα εξυπηρετούν «ιδιοτελή σκοπό» οι Σοσιαλιστές, εάν προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δημόσιες ακροάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, ο κ. Timmermans δεν έχει να φοβάται πολλά από τους ευρωβουλευτές. Από τους οκτώ αντιπροέδρους που όρισε η Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν για να ηγηθούν της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι από τους πλέον αμφιλεγόμενους.

Από την άλλη, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος διορίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο χαρτοφυλάκιο με τίτλο «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής», είναι. Ο παράξενος τίτλος της δουλειάς έγινε αποδεκτός με σκεπτικότητα στην Ευρώπη όταν η Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν αποκάλυψε την ομάδα της, την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια χειρονομία προς τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, και προκάλεσε ευρείες αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά και τους Πράσινους, αλλά και από το En Marche του Μακρόν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), δήλωσε ότι ο τίτλος «δεν είναι δίκαιος» για τον Σχοινά, εκτιμώντας ότι η φον ντεν Λάιεν θα το αλλάξει στο τέλος «επειδή η κριτική είναι για τον τίτλο, ενώ ο κ. Σχοινάς έχει καλωσοριστεί από όλους», όπως εξήγησε. (Frédéric Simon, EURACTIV.com)

///

ΠΑΡΙΣΙ / ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Προς μια ισχυρότερη Ευρώπη. Η Γαλλία είναι αρκετά ικανοποιημένη από τη νέα Κομισιόν, καθώς η στρατηγική του Παρισιού για «να καταστήσει την Ευρώπη μεγάλη ξανά» με πολλούς Γάλλους αξιωματούχους στις κορυφαίες θέσεις ΕΕ έχει αποδώσει καρπούς. Αλλά η ιδέα μιας ισχυρότερης Ευρώπης δεν είναι μόνο το όνειρο του Μακρόν πλέον, καθώς η ιδέα κερδίζει έδαφος στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδείξουν την προθυμία τους, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. (Aline Robert EURACTIV.fr/ Claire Stam, EURACTIV.de)

 

Αυτοκίνητο, όχι, ευχαριστώ! Μεταξύ 15.000 και 25.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές, κάλεσαν το Σάββατο (14 Σεπτεμβρίου) για μια «επανάσταση στις μεταφορές» σε μια χωρίς προηγούμενο διαδήλωση ενάντια στην  Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη, σημάδι ότι ακόμη και στη Γερμανία η βιομηχανία δεν είναι πια «ιερή αγελάδα». (Claire Stam, .de)

///

Μαδρίτη

Ο βασιλιάς της Ισπανίας σε ρόλο διαμεσολαβητή. Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, Pablo Iglesias, θέλει την υποστήριξη του βασιλιά Φελίπε του 6ου  προκειμένου να πείσει αυτή την εβδομάδα τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sánchez να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ανέφερε ο εταίρος του EURACTIV EFE.

Ο Iglesias την περασμένη Παρασκευή είπε ότι θα ζητήσει από τον βασιλιά να ενεργήσει ως «διαμεσολαβητής» και να βοηθήσει τον Sánchez να καταλάβει ότι ένας συνασπισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να παρασχεθεί σταθερότητα στη χώρα. Ωστόσο, ο ρόλος του βασιλιά δεν χρειάζεται να προβλέπει απαραίτητα τη «διαμεσολάβηση».

Ο Sánchez κέρδισε τις εκλογές της 28ης Απριλίου, αλλά χωρίς σαφή πλειοψηφία. Ο ίδιος και το σοσιαλιστικό κόμμα του εξακολουθούν να απορρίπτουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Unidas Podemos, αντιπροτείνοντας μια προγραμματική συμφωνία, κάτι που το αριστερό κόμμα έχει αρνηθεί αρκετές φορές.

Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας πλησιάζει. Ο βασιλιάς Φελίπε θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο εάν κάποιος υποψήφιος έχει την υποστήριξη (του βασιλιά), πριν από την προκήρυξη νέων εκλογών. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Προεκλογικό πρόγραμμα. Το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) παρουσίασε το προεκλογικό του πρόγραμμα ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών του Οκτωνρίου. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Πολωνικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και έχει ορισμένα αμφιλεγόμενα σημεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η δυνατότητα σύλληψης ενός βουλευτή κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα (στην Πολωνία είναι ο υπουργός δικαιοσύνης) και η ρύθμιση του επαγγέλματος των δημοσιγράφων.

///

ΡΩΜΗ

Από ένα Ματέο σε έναν άλλο Ματέο. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρένζι εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα κεντρική δύναμη υπό την ηγεσία του. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κεντροαριστερό PD και να υπονομεύσει τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ο ηγέτης του κόμματος Nicola Zingaretti αντιτάχθηκε στη διάσπαση, προσπαθώντας να πείσει τον Renzi να αλλάξει γνώμη.

Εν τω μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι λάνσαρει ξανά τον εαυτό του ως ηγέτη της δεξιάς Lega, ενώ δεσμεύεται να επιστρέψει στην εξουσία σύντομα. Στο ετήσιο Συνέδριο του κόμματος, οι υποστηρικτές της Lega φαινόταν ότι έχουν συγχωρέσει τον Σαλβίνι για το καλοκαιρινό του ποντάρισμα, μια κίνηση αρπαγής της εξουσίας που τελικά τον οδήγησε εκτός της κυβέρνησης. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

ΑΘΗΝΑ

Πονοκέφαλοι από το Μεταναστευτικό. Η Ελλάδα είναι και πάλι υπό πίεση από τον αυξημένο αριθμό προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου και προσπαθεί να βρει λύσεις, τόσο εσωτερικά όσο και ευρωπαικές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια αλλαγή στις διαδικασίες αξιολόγησης του ασύλου, σε μία προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για να μπουν οι πρόσφυγες στη λίστα επιστροφής στην Τουρκία. Ωστόσο, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο για να συζητήσει με τον Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas και το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Bundestang, Wolfgang Schäuble. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βερολίνο παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ενώ ανέφερε ότι η πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά περίπου 8% «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Το θέμα συζητήθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στη φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και ότι αναμένεται να συζητηθεί σε ομάδα εργασίας την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέπτεται τη Λευκωσία σήμερα προσπαθώντας να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας σχετικά με τις κοινές προσπάθειες να στρέψουν την ατζέντα της ΕΕ για το μεταναστευτικό από την Κεντρική Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο.

///

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

 

Η αντιπολίτευση αποσκοπεί να βάλει τέλος στην διάσπαση. Τα Σλοβακικά κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να συνεργαστούν και να περιορίσουν τις επιθέσεις μεταξύ τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αντικαταστήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση Smer-SD (PES) το 2020. Το Smer-SD αντιμετωπίζει τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ το έχουν συνδέσει με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak, καθώς και με τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης σε σημαντικά μέτωπα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, καθώς ένας από τους (πολλούς) αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο Ιγκόρ Μάτοβιτς (OĽaNO / EPP), απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού με κόμμα που έχει διαφορετική μεταναστευτική πολιτική από την δική του. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

///

ΠΡΑΓΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού της Προεδρίας της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τόμας Πετρίτσεκ, δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο προϋπολογισμού της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ, καθώς πιστεύει ότι η Πράγα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει ορισμένες από τις φιλοδοξίες της. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του προσωπικού των Βρυξελλών στα 156 άτομα, την ώρα που χώρες παρόμοιου μεγέθους είχαν προσωπικό περίπου 250 ατόμων κατά τη διάρκεια των προεδριών τους. Ο πρωθυπουργός Andrej Babiš είναι αυτός που ζητά το χαμηλότερο δυνατό προϋπολογισμό. Η Τσεχική Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2022. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

///

ΣΟΦΙΑ

Πίεση σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική. Δύο σκάνδαλα που αφορούν δημοσιογράφους εγείρουν αντιδράσεις για την εκλογή του νέου γενικού εισαγγελέα. Η Silvia Velikova, γνωστή δημοσιογράφος για το Εθνικό Ραδιόφωνο, κλήθηκε να σταματήσει την εργασία της και να πάει στην πόλη της Στάρα Ζαγόρα για να εκπαιδεύσει νέους δημοσιογράφους. Ο λόγος, όπως τονίζουν πηγές, είναι ότι η Velikova επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ιβάν Γκεσέφ προωθείται ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του απερχόμενου γενικού εισαγγελέα, Sotir Tsatsarov. Ομοίως, ο φωτορεπόρτερ Βέσελιν Μπορίσεφ, ο οποίος εργάζεται για το περιοδικό ClubZ, συνελήφθη, επειδή έβγαλε φωτογραφίες αστυνομικών σε μία διαδήλωση κατά των εκλογών του Γκεσεφ. Αργότερα απελευθερώθηκε. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Οι συντηρητικοί σε θέση μάχης απέναντι στην κυβέρνηση. Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL, EPP) δήλωσε ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει, αλλά και ότι ετοιμάζει πρόταση δυσπιστίας κατά της ρουμανικής κυβέρνησης. Ο ηγέτης του PNL, Ludovic Orban, δήλωσε ότι το κόμμα του διεξάγει συνομιλίες με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή την εβδομάδα. Το PSD (S&D) προσπαθεί να κρατηθεί στην κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά την αποχώρηση του μειοψηφικού ALDE  τον περασμένο μήνα, την ίδια στιγμή που οι σοσιαλιστές προσπαθούν να πάρουν μέλη από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ALDE, για να αποκτήσουν πλειοψηφία. (EURACTIV.ro)

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

«Δεν φεύγω από την πολιτική». Ο υποψήφιος για την προεδρία Μίροσλαβ Σκόρο, ένας τραγουδιστής της ποπ, δήλωσε σε ένα κρατικό τηλεοπτικό σόου της Κροατίας ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πολιτική ακόμα κι αν χάσει τις προεδρικές εκλογές (οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν στην τρίτη θέση). Ο εταίρος του EURACTIV Jutarnji.hr ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σκόρο συγκεντρώνει πολιτικά κόμματα που κινούνται στο δεξιό φάσμα. Το «Most» (δεξιό κόμμα κοντά στην καθολική εκκλησία) έδωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Škoro την Παρασκευή.

Στις ευρωεκλογές, τα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν περίπου το 15% των ψήφων, αλλά οι ψήφοι διασπάστηκαν μεταξύ πολλών κομμάτων. Μέρος αυτών των ψηφοφόρων αυτών άνηκε προηγουμένως στο κυβερνητικό HDZ (EPP). Εάν, πάντως, ο Škoro συγκεντρώσει τα κόμματα αυτά, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα και να ενισχύσει τις συνεχιζόμενες εσωκομματικές συγκρούσεις μεταξύ των φατριών στο HDZ: υπάρχουν δύο στρατόπεδα, ένα εναντίον του προέδρου και ένα κατά του πρωθυπουργού Andrej Plenković. Το πρώτο τεστ θα είναι οι προεδρικές εκλογές στο τέλος του χρόνου. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ντιμπέιτ για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρναμπίτς δήλωσε ότι ξεκίνησε να γράφεται ο νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την Ταυτότητα του Φύλου, καθώς και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με ΜΚΟ. Ο Μπράναβιτς έκανε αυτή τη δήλωση από το Belgrade Pride, που παρακολούθησε με την σύντροφό της, με την οποία πρόσφατα απέκτησαν παιδί. (beta.rs, EURACTIV.rs)

***

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]