Άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στη Σάμο ζητούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος της ειδικής έκθεσής μας “Μετανάστευση και την Ασφάλεια: Στιγμιότυπα από μια διαιρεμένη Ευρώπη”.

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει το ζήτημα του υπερπληθυσμού των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στη Σάμο, με την τοπική κοινότητα και τις τοπικές αρχές να βρίσκονται ακόμη σε αναμονή απαντήσεων και ουσιαστικής βοήθειας από την ελληνική κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για την υποστήριξη των αναγκών των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας στη Σάμο.

Σύμφωνα με την κ. Βόζεμπεργκ, η τοπική κοινότητα έχει γονατίσει καθώς «η κατάσταση φθάνει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης με παντελή έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης για τους μετανάστες, ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας και συχνές συρράξεις μεταξύ των αλλοδαπών», όπως δήλωσε στη EURACTIV.gr.

«Τοπικοί φορείς καλούν εναγωνίως για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, τη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αλλιώς ζητούν να κλείσει άμεσα το κέντρο φιλοξενίας. Σημειωτέον ότι εξακολουθούν να καταφθάνουν στο νησί καθημερινά 60-70 άτομα, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που επιστρέφουν στις πατρίδες τους», σημειώνεται στη γραπτή ερώτηση που απευθύνεται στη Κομισιόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρίες σε όλο το νησί, απαιτώντας καλύτερη μεταχείριση και συνθήκες διαβίωσης. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, απηύθυνε επίσημη επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ζητώντας άμεσες απαντήσεις και οικονομική υποστήριξη για το νησί.

Η στρατηγική για την αποτελεσματική διαχείριση αγνοείται

Τον Δεκέμβριο, περισσότερα από 3.100 άτομα έφθασαν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου σε περίπου 15.000 άτομα.

Τον Ιανουάριο, 2.075 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μήνα το 2018.

Το κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου φιλοξενεί αυτή τη στιγμή διπλάσιο αριθμό προσφύγων σε σχέση με την αρχική του χωρητικότητα, ενώ το κέντρο της Σάμου φιλοξενεί επί του παρόντος πάνω από 3.700 πρόσφυγες, με την αρχική του χωρητικότητα να αγγίζει μόλις τα 648 άτομα.

«Χρειαζόμαστε ειλικρινείς στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δραματικών ροών προς την Ευρώπη. Με “ασπιρίνες” δεν λύνεται ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους, αφού λείπει η σοβαρή στρατηγική. Η ευαισθησία αυτής της άλλοτε αριστερής κυβέρνησης δεν φτάνει προφανώς μέχρι την Σάμο» δήλωσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή (S&D) στη EURACTIV.gr.

Τελευταία φορά ή όχι;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της υπερσυμφόρησης των κέντρων έχει τεθεί υπόψη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Πριν από ένα μήνα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (S&D) εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μια άλλη επίσημη γραπτή ερώτηση.

«Δυστυχώς η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Σάμο, αντί να καλυτερεύει κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχω αναδείξει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες τόσο για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους που βλέπουν τα νησιά τους να μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση, παρά την αριστερή φρασεολογία της, έχει συνδέσει την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στη Σάμο και στα υπόλοιπα νησιά με την παρουσία υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών στις επίσημες δομές φιλοξενίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όμως οι συνθήκες που επικρατούν είναι επιεικώς απαράδεκτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατάξει τον έλεγχό τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσεο ίδιος.