Συνέντευξη του Damien Breheny της ΒΑΤ στην EurActiv.gr για τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα

Τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, όπως το glo, αποτελούν μια πιθανά λιγότερο βλαβερή εναλλακτική σε σχέση με τα τσιγάρα, σύμφωνα με όσα λέει ο Damien Breheny, ερευνητής του Ομίλου της British American Tobacco, στην ελληνική Euractiv

Ο κ. Damien Breheny, επικεφαλής ερευνητής του Ομίλου της British American Tobacco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, μιλά αποκλειστικά στην Euractiv.gr για τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα. Ο κ. Breheny ηγείται της ομάδας κυτταρικής και μοριακής βιολογίας στην προκλινική έρευνα, έχει εμπειρία περίπου 20 ετών στον τομέα της in vitro τοξικολογίας, έχει διδακτορικό (PhD) στην γενετική τοξικολογία ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Έχουν τελικά αυτά τα προϊόντα διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία απ’ ότι το παραδοσιακό κάπνισμα;

Πράγματι πρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών προς τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.  Οι έρευνες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, στο τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της British American Tobacco στα κεντρικά του Ομίλου στο Ην. Βασίλειο, είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν δυνητικά μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα, καθώς είναι πλέον αποδεκτό ότι η πλειοψηφία των παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα προκαλούνται από την καύση και την εισπνοή του καπνού.

Αυτό υποστηρίζεται και από ανεξάρτητες έρευνες και φορείς υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το δημόσιο φορέα της Μ. Βρετανίας, Public Health England, «η πιο ασφαλής εκτίμηση, αυτή τη στιγμή, είναι πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από τον καπνό». Σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο για την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον «τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού είναι πιθανά λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα».

Αλλά αυτές οι δύο κατηγορίες προϊόντων έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν διαφορετικά και απευθύνονται σε διαφορετικούς καταναλωτές με διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες.

Η καινοτομία του glo είναι ότι θερμαίνει, αντί να καίει τον καπνό, στους 240 βαθμούς Κελσίου, παράγοντας αερόλυμα με περίπου 90-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου (μεταξύ των 9 βλαβερών συστατικών που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη μείωσή τους στον καπνό του τσιγάρου). Κατά συνέπεια, οι περισσότερες τοξικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού στους περίπου 900 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχουν στο αερόλυμα του glo. Από την άλλη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως το Vype, δεν περιέχουν καπνό, μόνο νικοτίνη, κάτι που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών της Μ. Βρετανίας, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μάλλον απίθανο να ξεπερνούν το 5% των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Πρόσφατα συμμετείχατε στο 2ο «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy» για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Ποιο ήταν το συμπέρασμα του συνεδρίου σχετικά με τα προϊόντα αυτά;

Μέχρι στιγμής η αποτίμηση είναι θετική. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, όπως το glo, αποτελούν μια πιθανά λιγότερο βλαβερή εναλλακτική σε σχέση με τα τσιγάρα. Σύμφωνα με in vitro τοξικολογικές δοκιμές που έχουμε κάνει στη British American Tobacco, το glo παρουσιάζει σημαντικά μειωμένες βιολογικές αντιδράσεις σε σχέση με το κάπνισμα, σε ότι αφορά παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η καρδιαγγειακή νόσος.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να υπάρξει στο μέλλον ένας κόσμος χωρίς καπνιστές ή τουλάχιστον χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος;

Στο παρελθόν έχουμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε δυνητικά λιγότερο επιβλαβή τσιγάρα, με μειωμένες τοξικές ουσίες. Ωστόσο, οι κλινικές έρευνες που έγιναν πάνω σε αυτά τα «πρωτότυπα», δεν έδειξαν σημαντική βελτίωση στους βιοδείκτες μεταξύ των εθελοντών που συνέχισαν να καπνίζουν τα συμβατικά τσιγάρα κι εκείνων που χρησιμοποιούσαν το «πρωτότυπο» που δημιουργήσαμε. Ο καπνός του τσιγάρου είναι πολύ πολύπλοκος, εξαιτίας της καύσης του καπνού, για να πετύχουμε τη μείωση του κινδύνου. Η απάντηση βρίσκεται εν τέλει στα προϊόντα που δεν καίνε τον καπνό.

Η British American Tobacco Hellas έχει δεσμευτεί να μετασχηματίσει τις δραστηριότητές της και πιστεύουμε ότι παρέχοντας μια ευρεία γκάμα καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, όπως το glo και το Vype, εκατομμύρια καπνιστές θα επιλέξουν να κάνουν την αλλαγή. Χάρη στην τεχνολογία, τις κοινωνικές αλλαγές και την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα υγείας, έχουμε πλέον την δυνατότητα να κάνουμε αυτό το βήμα και να παρέχουμε στους ενήλικες καταναλωτές εξαιρετικά προϊόντα καπνού και νικοτίνης με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Αλλά στο τέλος οι καταναλωτές θα αποφασίσουν προς τα πού θα κινηθεί η αγορά.

Φυσικά, η αλλαγή αυτή πρέπει να συνοδευτεί κι από το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η British American Tobacco συμμορφώνεται με τις εθνικές νομοθεσίες και κανονισμούς, ωστόσο, πιστεύουμε ότι το κάθε προϊόν θα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις Αρχές, σύμφωνα με τον δυνητικό κίνδυνο που έχει. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, να στηρίζεται σε στοιχεία, να εξασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και να ενθαρρύνει την καινοτομία.