Βουλή – Υπουργείο Υγείας: κίνδυνος εμπλοκής με Κομισιόν για ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνικά προϊόντα

[financialtribune.com]

Σε σοβαρή εμπλοκή με την ΕΕ κινδυνεύει να οδηγήσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αποτελούν μέρος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και βρίσκονται στη Βουλή (άρθρα 96 & 97) φέρεται να παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση μη απόσυρσής τους, να κινδυνεύει η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να τιμωρηθούν για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αντίθετα η Ελλάδα υπέβαλλε τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ.

Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου παρέλειψαν την σχετική διαδικασία και προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η σχετική κοινοποίηση να υποβλήθηκε εκ των υστέρων και μάλιστα, για λόγους ανεξήγητους, με αίτηση για διαδικασία επείγοντος παρότι κάποιες διατάξεις έχουν άμεση ισχύ και κάποιες άλλες μετά από 6 μήνες.

Πλέον οι συγκεκριμένες διατάξεις, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς, αντιβαίνουν και στις διαδικασίες της ΕΕ, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.