Αλλαγή ατζέντας Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

[Clemens Bilan/EPA]

Η κρίσιμη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ενδέχεται να υπονομεύσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή ατζέντα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει δίνει πλέον προτεραιότητα σε άλλους τομείς συνεργασίας της ΕΕ, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Η Ευρωζώνη είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ και δεν πιστεύω κατ ‘ανάγκη ότι είναι το καλύτερο, για να αρχίσουμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Στόχος μας δεν είναι μια τεχνοκρατική συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για το πώς θα λειτουργήσει».

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει απορρίψει τις ιδέες του για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η απόφαση να μετατοπιστεί ο κατάλογος προτεραιοτήτων αποτελεί επίγνωση της πολιτικής πραγματικότητας στην Ευρώπη.

Σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης παρουσιάζει η Κομισιόν

Σειρά μεταρρυθμίσεων για τη Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), παρά τις αντιστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας.

Οι εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνουν τις ιδέες που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για την ενίσχυση της …

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, με την οποία ο κ. Μακρόν ήλπιζε να συμφωνήσει σε βαθιές αλλαγές όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, διανύει μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να καταλήξει στη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Επιπροσθέτως, δεν πέρασε απαρατήρητο στο Παρίσι το γεγονός ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε δημοσιονομικό μηχανισμό της Ευρωζώνης για την άμβλυνση των οικονομικών κλυδωνισμών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και άλλες ιδέες «που προέρχονται από τη Γαλλία».

«Η εστίαση στις τεχνικές λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι λανθασμένη προσέγγιση», δήλωσε η πρώην Ευρωβουλευτής, Sylvie Goulard, που διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μακρόν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ευρύτερη εικόνα – δηλαδή στις προκλήσεις από τον (πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ και την Κίνα», τόνισε, αντικατοπτρίζοντας την άποψη των στελεχών του προέδρου Μακρόν.

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Την Παρασκευή, οι ηγέτες των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν με ποιους τρόπους θα ενισχύσουν τη νομισματική ένωση.

Εντούτοις, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στο Βερολίνο η συνάντηση ενδέχεται να μην αποφέρει καρπούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς, κατέστησε σαφές σε ομιλία του ότι θα θέσει την Ευρώπη στο επίκεντρο της ατζέντας του κόμματός του στις διαρκείς διαπραγματεύσεις με την κ. Μέρκελ, ζητώντας τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» έως το 2025.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για τη συνεργασία Μέρκελ και Μακρόν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του γραφείου του Ινστιτούτου Delors στο Βερολίνο, Henrik Enderlein.

Γερμανία: Απορρίπτεται το σχέδιο Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Πρώιμο πλήγμα στις επιδιώξεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις εκτεταμένες δημοσιονομικές πολιτικές, έχουν προκαλέσει τα γερμανικά κόμματα που βρίσκονται σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Τρίτη (24 Οκτωβρίου), τα γερμανικά κόμματα ανέφεραν ότι υποστήριξαν έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό. …

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη δημιουργία συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, η κ. Μέρκελ δεν φάνηκε να αποτελεί ενθουσιώδη υπέρμαχο των ιδεών του προέδρου Μακρόν, σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες από το Κόμμα των Πρασίνων.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία για μια κοινή εταιρική φορολογική πολιτική, για ψηφιακές πρωτοβουλίες και για την εναρμόνιση των πολιτικών αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αναφορά στις ιδέες του Γάλλου προέδρου για την Ευρωζώνη.