Σήμερα η εκτόξευση του HellasSat 4 – τα πλεονεκτήματα και το ΚΛΕΙΔΔΙ

On 25 July 2013, an Ariane 5 lifted off from Europe's Spaceport in French Guiana carrying Europe’s largest telecom satellite Alphasat. [ESA/CNES/ARIANESPACE-Optique Photo Video du CSG, 2013]

Σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2019, το βράδυ, στις 23:01 ώρα Ελλάδας, εκτοξεύεται ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat 4 με όχημα τον εκτοξευτήρα “Ariane 5” της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. O Hellas Sat 4 θα τροχιοθετηθεί στην ελληνικών δικαιωμάτων γεωστατική δορυφορική θέση στις 39ο Ανατολικά του Γκρήνουιτς, συμπληρώνοντας και επαυξάνοντας τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του δορυφόρου Hellas Sat 3 οποίος εκτοξεύτηκε το 2017.

Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης η εκτόξευση και θέση σε τροχιά του νέου δορυφόρου γίνεται σε εφαρμογή της Σύμβασης του Υπουργείου με την εταιρεία ΕΛΛΑΣ ΣΑT A.E., που τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε το 2017 προσφέροντας υπερτριπλάσια ανταλλάγματα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με την αρχική σύμβαση του 2001.

Hellas Sat 4: όλα έτοιμα για την εκτόξευση από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας

Τοποθετημένος μέσα στη ‘μύτη’ του εκτοξευτήρα Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 φορτίζει τις ειδικές του μπαταρίες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Εδώ, μέσα στη ζούγκλα της προνομιακής …

Μαγκλάρας: πολύ σημαντικός και με πρακτικά πλεονεκτήματα ο νέος ελληνικός δορυφόρος

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας μίλησε με την euractiv για τα πελονεκτήματα και τους στόχους του νέου δορυφόρου και της διαστημικής πολιτικής του Υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα η σημασία του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο Διάστημα στη γεωστατική θέση 39ο Ανατολικά. Παράλληλα πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης.

Ακόμη πιο σημαντικό, από πλευράς τελικού χρήστη, είναι το ότι ο Hellas Sat 4 πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (ΚΛΕΙστό Δορυφορικό ΔΙκτυο) του ελληνικού Δημοσίου, δίνοντας δυνατότητες αύξησης του αριθμού των χρηστών του σε εκατοντάδες, καθώς και υποστήριξης εφαρμογών υψηλού ρυθμού δεδομένων όπως βιντεοδιασκέψη, μεταφορά εικόνων υψηλής ευκρίνειας κ.α. Το ΚΛΕΙΔΔΙ αποτελεί επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων του Δημοσίου από την ανανεωμένη Σύμβαση, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.) ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που προκαλούν υπερφόρτωση ή και καταστροφή των υφιστάμενων επικοινωνιακών δικτύων.

Ακόμη, σημειώνει, παρέχει το απαραίτητο εύρος ζώνης για την λειτουργία δυο ακόμα κομβικών δορυφορικών σταθμών του Δημοσίου, επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων της ανανεωμένης Σύμβασης, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Τέλος, διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Κατάλληλος καιρός

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, δόθηκε το “πράσινο φως” από τους ειδικούς μετεωρολόγους στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, ώστε να μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο εκτοξευτήρας “Ariane 5”, που θα μεταφέρει -σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά και σε γεωστατική τροχιά- τον ελληνικό δορυφόρο “Hellas Sat 4″. Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλική Γουιάνα, μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως ”τροπική κόλαση”, μπορούν να αποτελέσουν ένα τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία πριν από την εκτόξευση, καθώς η βροχή είναι απαγορευτική για τη μεταφορά μέχρι το σημείο εκτόξευσης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα.

‘Ετσι, οι ειδικοί μετεωρολόγοι έδωσαν την έγκριση τους και ο “Ariane 5”, με βάρος 800 τόνων και ύψος 51 μέτρων, μετακινήθηκε αργά για περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω σε ειδικές ράγες μέχρι το λεγόμενο launch pad ELA του Διαστημοδρομίου της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης στην πλατφόρμα εκτόξευσης του εκτοξευτήρα -που φέρει μέσα στη “μύτη” του τον μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, τον “Hellas Sat 4”, βάρους 6,5 τόνων- σημαίνει πως όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση…